Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistan nærmere fred?

Norge tilbyr meklerrolle i Afghanistan

Norge og Tyskland har tilbudt å være tilretteleggere for en interafghansk dialog, opplyste Jens Stoltenberg i formiddag.

NORGE VERTSKAP: Norge og Tyskland har tilbudt å være tilretteleggere og verskap for en "interafghansk dialog" opplyste NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i formiddag. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skal senere i dag møte USAs forsvarsminister Mark Esper. Foto: Francois Lenoir/Reuters
NORGE VERTSKAP: Norge og Tyskland har tilbudt å være tilretteleggere og verskap for en "interafghansk dialog" opplyste NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i formiddag. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skal senere i dag møte USAs forsvarsminister Mark Esper. Foto: Francois Lenoir/Reuters Vis mer

Situasjonen i Afghanistan er et tema på dette forsvarsministermøtet som de fleste andre NATO-møter. USA er engasjert i fredssamtaler med Taliban for å få til en fredsløsning for det krigsherjede landet.

På en kort pressekonferanse i formiddag sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at NATO ønsker ethvert initiativ som kan bidra til redusert vold i Afghanistan velkommen.

Norge vertskap

Stoltenberg opplyste at Norge og Tyskland har tilbudt seg å legge til rette for en interafghansk dialog.

I ettermiddag møtte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen USAs forsvarsminister Mark Esper. Også Tyskland, Tyrkia, Italia, Storbritannia, Romania, Australia, Georgia og Polen deltar. Temaet var utviklingen i Afghanistan.

Norge var invitert fordi Norge sammen med Tyskland har tilbudt seg å ta en rolle i mulige fredsforhandlinger mellom parter i Afghanistan. De andre landene er de som har de største kapasitetene i Afghanistan.

Situasjonen på bakken avgjør

Etter møtet er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opptatt av å dempe forventningene om snarlige resultater i Afghanistan.

- Det er bra med forventninger. Men det må ikke skapes inntrykk av at vi skal trekke oss ut, og at jobben er gjort. For at vi skal finne en varig politisk løsning er det viktig at vi sier at det er situasjonen på bakken som er avgjørende.

- Vi kan ikke si at vi er der til en viss dato, og så trekker vi oss ut. Da er det jo ingen som er interessert i å forhandle. Vi gjør en viktig jobb med å mentorere afganske styrker og gi afghanske myndigheter bistand til å stabilisere situasjonen. Det har vi tenkt å fortsette med, sier Bakke-Jensen, til Dagbladet.

Han sier USAs forsvarsminister informerte om at forhandlingene mellom USA og Taliban fortsetter, og at landene som var på møtet, ga sin støtte til det.

Tilbød bistand

- Vi avklarte også at det er situasjonen på bakken som bestemmer hva vi skal gjøre. Og så har vi gitt beskjed om at hvis det er slik at vi trengs, stiller vi oss til rådighet. Vi vil være behjelpelige hvis det trengs, sier Bakke-Jensen.

Han sier det er lenge siden Norge kom med sitt tilbud, og at det ikke er noe grunnleggende nytt nå som gjør at Norge er nærmere en tilrettelegger- eller meklerrolle.

- Det pågår forhandlinger, og vi fikk ikke i dette møtet vite hvor langt de er kommet. Og når det pågår slike forhandlinger, bygger det seg opp forventninger rundt. Så det var viktig at vi møttes og slo fast at det er situasjonen på bakken som avgjør. Og den er urolig.

Vi som er i Afghanistan, skal fortsette med mentoreringstjeneste og opptrening. Vi har et langsiktig engasjement i Afghanistan, og da står vi ved det, sier Bakke-Jensen.

MØTER OM AFGHANISTAN: Forsvarsminister Frank Bakke- Jensen møtte sin amerikanske kollega Mark Esper i dag. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
MØTER OM AFGHANISTAN: Forsvarsminister Frank Bakke- Jensen møtte sin amerikanske kollega Mark Esper i dag. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

Utålmodig Trump?

På spørsmål om USA er utålmodige etter å trekke ut styrker fra Afghanistan, svarer Bakke-Jensen:

- De ga ikke uttrykk for det nå. De fortalte om samtalene med Taliban som pågår. Og da er det viktig at vi som har styrker der, fortsatt skal være der. I det bildet er det viktig at vi er enige om at det er situasjonen på bakken som er bestemmende for hva vi gjør. Det må i alle fall ikke være full krig, og noen må være interessert i sette seg ved forhandlingsbordet. Dit er vi ikke kommet, sier forsvarsministeren.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sa i går at han er glad for at Tyskland og Norge har sagt seg villige til å ta en tilretteleggerrolle. Ifølge Bakke-Jensen er også USA fornøyde med det, og Afghanistan har også tillit til Norge i en slik rolle.

- Norge har jo en viss erfaring med den type bistand. Men vi er altså ikke kommet dit ennå, sier Bakke-Jensen.

- Stoppe volden

Stoltenberg sa at den beste måten NATO kan bidra på i Afghanistan er å fortsette å trene og støtte sikkerhetsstyrker, og støtte dem økonomisk.

- Da sender vi et klart budskap til Taliban om at de ikke vil vinne på slagmarken. De må sette seg ned ved forhandlingsbordet og være villige til forhandlinger og kompromisser. Taliban må vise reell vilje og evne til å redusere volden for å gjøre en varig og bærekraftig fred i Afghanistan mulig, sa Stoltenberg.

Nærmere fred?

Afghanistans president Ashraf Ghani skrev i går på Twitter at det skal være framgang i fredssamtalene mellom USA og Taliban. Han viste til en telefonsamtale med USAs utenriksminister Mike Pompeo.

- I dag hadde jeg gleden av å få en telefon fra Pompeo, som informerte meg om betydelig framgang i de pågående fredssamtalene med Taliban, skrev Ghani på Twitter.

Pompeo skal ha informert Ghani om et forslag fra Taliban som er ment å føre til en betydelig og varig reduksjon i voldsbruken i landet. Det er ett av kravene USA har stilt for å inngå en avtale med opprørsbevegelsen.

Tilbaketrekking

Avtalen er også ventet å inneholde en plan for tilbaketrekking av tusenvis av amerikanske og andre utenlandske styrker fra landet, samt en garanti fra Taliban om at terrorangrep ikke blir planlagt fra Afghanistan, skriver NTB.

Natt til i dag meldte CNN at USA og Taliban allerede denne uken kan bli enige om en avtale for å dempe volden i landet.

Representanter fra USA og Taliban har ikke kommentert den mulige avtalen. Ifølge en Taliban-kilde i Pakistan skulle Taliban-representanter og forhandlere fra USA møtes igjen i dag.

New York Times siterer anonyme kilder på at USAs president Donald Trump har gitt en betinget godkjennelse av avtalen.

- Sju dager uten vold

USA og Taliban har vært på nippet til å inngå en avtale tidligere. I september var forhandlingene nesten sluttført, men de ble brått brutt da Trump grep inn som følge av nye Taliban-angrep. Nå skal Trumps krav være at Taliban går med på en periode på sju dager senere i februar der volden trappes ned.

Ifølge Taliban-kilden i Pakistan er det snakk om en våpenhvile, men uten at den skal omtales som det.

Samtalene ble innledet for over ett år siden. Etter at de brøt sammen i september, ble det gjennomført en fangeutveksling, som banet vei for nye samtaler i desember. En avtale mellom Taliban og USA er ment å føre til forhandlinger mellom Taliban og den afghanske regjeringen, skriver NTB.

Norge og Tyskland har altså tilbudt seg å være tilretteleggere i slike forhandlinger, opplyste Stoltenberg i dag.

-