Foto: Morten Holm / Scanpix
Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Norge tjener på at det er skuddår

Skuddårsdagen gir Norge en ekstra milliardinntekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år faller 29. februar på en onsdag, og skuddårsdagen er en ordinær arbeidsdag. Verdiøkningen for norsk økonomi er i milliardklassen, ifølge e24.no.

For de fleste bransjer, som handelsnæringen, vil en ekstra hverdag utgjøre en økning på 0,27 prosent i økt inntjening som igjen gir Norge et større bruttonasjonalprodukt (BNP).

Men forskningsleder Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) sier det ikke er helt enkelt å regne ut eksakt hvor mye vi tjener på den ekstra dagen.

For eksempel skiller flere bransjer, som oljebransjen, i liten grad på hverdager og helg. Det pumpes olje året rundt. Og jo mer olje som pumpes i 2012, jo mindre olje blir det pumpet i fremtiden.

- Dette viser jo at oljepumping ikke kan betraktes som annen verdiskaping, det består i betydelig grad av å overføre formue fra olje i bakken til finansformue, sier Eika.

- I det lange løp vinner vi jo ikke en dag på skuddårsdagen, sier han.

Også næringer som jordbruk, jakt og fiske påvirkes lite av en ekstra dag.

- Fiskekvoten utvides ikke fordi om fiskerne får en ekstra dag å fiske på, sier Eika.

I rene penger tjener likevel Norge alt i alt på den ekstra dagen.

- Summa summarum vil jeg si at et rimelig estimat vil være at BNP blir 8- 9 milliarder høyere med et skuddår, sier forskningssjefen.

Likevel blir vi i det lange løp ikke rikere.

- Det handler jo egentlig bare om hvordan vi måler tid. Vi har jo også en dag mer å forbruke på. Hvis menneskeheten bestemte seg for å doble lengden på 2012 ved å fjerne 2013, ville vi kunne doble BNP, men neppe betrakte oss som særlig rikere av den grunn, sier Eika.

(NTB)