Norge tjener på global oppvarming

FNs klimaforskere mener temperaturen på jorda kan bli 5,8 grader varmere de neste hundre årene. Det er til fordel for Norge, har forskere funnet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faktisk er Norge blant de landene som kommer til å tjene mest på at temperaturen stiger. Denne uka ble rapporten «Global agro-økologisk vurdering for landbruket i det 21- århundre» presentert på en klimakonferanse i Amsterdam. To modeller i rapporten viser mulighet for dobling av kornproduksjonen her til lands. Grunnen er at vekstsesongen forlenges og vintrene blir mildere. Med denne utviklingen kan vi også innføre nye og eksotiske plantesorter.

- Det er nærliggende å anta at Norge vil tjene på klimaendringer, sier ressursøkonom ved klimaforskningssenteret Cicero, Linda Sygna, til Dagsavisen. Hun legger til at oppvarming også kan få negative følger, som økt fare for plantesykdommer og skadedyr.

Dobbelt så fort

FNs klimapanel konkluderte nylig med at den globale oppvarmingen er verre enn først fryktet. I dag sier panelets leder, Robert Watson, til BBC at temperaturene stiger nesten dobbelt så fort som man tidligere trodde. Trolig vil jorda ha blitt 5,8 grader varmere ved inngangen til det 22. århundret.

I neste uke møtes representanter fra de over 150 landene som skrev under Koyoto-avtalen i 1997. Målet for møtet i Tyskland er å berge restene etter miljøavtalen, som fikk et stygt banesår da USA erklærte at de ikke lenger følte seg bundet av avtalen.

U-landene taper

Om Norge «vinner» på global oppvarming er u-landene de store taperne. Det er også disse som forårsaker minst industriforurensing, hovedårsaken til global oppvarming. I følge rapporten som ble presentert i Amsterdam kommer 40 av verdens fattigste land tape en fjerdedel av matproduksjonen sin innen 2080.

- Klimaendringer kan bety en humanitær katastrofe. Dette går ut over de svakeste, flyktninger, sultende og underernærte, sier Mahendra Shah. Han er seniorforsker ved IIASA, et forskningsinstitutt i Østerrike som står bak rapporten.