Norge tjener penger på våpensalg til Israel

Changemaker krever strengere regler for våpeneksport.

BRUKER NORSKE VÅPEN: Den israelske hæren bruker panservernraketten M72, som blant annet produseres av norske Nammo - som den norske staten eier halvparten av. Dette bildet er fra krigen i Libanon i 2006, og viser en IDF-soldat med en M72 på ryggen. Foto: AP/SCANPIX
BRUKER NORSKE VÅPEN: Den israelske hæren bruker panservernraketten M72, som blant annet produseres av norske Nammo - som den norske staten eier halvparten av. Dette bildet er fra krigen i Libanon i 2006, og viser en IDF-soldat med en M72 på ryggen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den norske stat tjener penger på å selge våpen til Israel - som mest sannsynlig er brukt i krigen i Gaza.

Dette gjelder panservernraketten M72, som blant annet produseres ved den norskeide våpenfabrikken Nammo Talley i USA. Den norske stat eier 50 prosent av Nammo. Resten eies av et finsk selskap.

- Vi må stille krav- Nammo har en enkel eierskapsprofil. Dermed burde det ikke være vanskelig for den norske stat som eier å stille strengere krav til Nammos våpeneksport. Norge har verdens strengeste eksporteglement. Problemer er bare at det ikke gjelder ved videresalg eller produksjon i utlandet, sier leder i Changemaker, Ida Thomassen, til Dagbladet.no.Hun mener samme regelverket må gjelde for hele Nammo.

Statssekretær Øyvind T. Slåke i nærings- og handelsdepartementet sier til NRK Brennpunkt at den Nammo-eide våpenprodusenten Talley i USA ikke selger våpen direkte til Israel.

- Men vi vet at de leverer våpen til det amerikanske forsvaret. Vi har ingen mulighet til å regulere hvem det amerikanske forsvaret selger videre til, sier Slåke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer