<strong>BRUKER NORSKE VÅPEN:</strong> Den israelske hæren bruker panservernraketten M72, som blant annet produseres av norske Nammo - som den norske staten eier halvparten av. Dette bildet er fra krigen i Libanon i 2006, og viser en IDF-soldat med en M72 på ryggen. Foto: AP/SCANPIX
BRUKER NORSKE VÅPEN: Den israelske hæren bruker panservernraketten M72, som blant annet produseres av norske Nammo - som den norske staten eier halvparten av. Dette bildet er fra krigen i Libanon i 2006, og viser en IDF-soldat med en M72 på ryggen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Norge tjener penger på våpensalg til Israel

Changemaker krever strengere regler for våpeneksport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den norske stat tjener penger på å selge våpen til Israel - som mest sannsynlig er brukt i krigen i Gaza.

Dette gjelder panservernraketten M72, som blant annet produseres ved den norskeide våpenfabrikken Nammo Talley i USA. Den norske stat eier 50 prosent av Nammo. Resten eies av et finsk selskap.

- Vi må stille krav
- Nammo har en enkel eierskapsprofil. Dermed burde det ikke være vanskelig for den norske stat som eier å stille strengere krav til Nammos våpeneksport. Norge har verdens strengeste eksporteglement. Problemer er bare at det ikke gjelder ved videresalg eller produksjon i utlandet, sier leder i Changemaker, Ida Thomassen, til Dagbladet.no.

Hun mener samme regelverket må gjelde for hele Nammo.

Statssekretær Øyvind T. Slåke i nærings- og handelsdepartementet sier til NRK Brennpunkt at den Nammo-eide våpenprodusenten Talley i USA ikke selger våpen direkte til Israel.

- Men vi vet at de leverer våpen til det amerikanske forsvaret. Vi har ingen mulighet til å regulere hvem det amerikanske forsvaret selger videre til, sier Slåke.

Les også:- Kan ikke utelukke at norske våpen brukes i krig.

- Et dilemma
Statssekretær Slåke innrømmer at regjeringen kjenner til at det amerikanske forsvaret leverer våpen til Israel.

- Dette er et av mange dilemmaer med å delta i våpenproduksjon og i våpeneksport, sier Slåke til NRK Brennpunkt.

Tirsdag vil lederen for Changemaker i Norge, Ida Thomassen, møte Slåke for å diskutere norsk våpeneksport og kreve strengere retningslinjer for videresalg.

- Dette skal ha skjedd like før krigen i Gaza. For Norge som fredsnasjon er dette en fallitterklæring, sier Thomassen.

Lager panservernraketter
Våpenprodusenten Nammo, som er femti prosent statseid, har fabrikker både i USA, Sverige, Finland og Tyskland.

De er en av verdens største produsenter av håndvåpenammunisjon, og produserer i tillegg enkelte våpen. Denne brukes blant annet av det norske forsvaret.

Våpenproduksjonen i Norge er underlagt Utenriksdepartementets eksportkontroll, og totalt 30 land er nektet eksportlisens. Det betyr at for eksempel Israel ikke får kjøpe norskproduserte våpen. Men dette gjelder bare våpen produsert i Norge.

På den amerikanske Nammo-fabrikken produseres blant annet raketten M72, som er et skuldervåpen. Dette våpenet vet man ble brukt i Israels krigføring på Gaza i januar.

Disse våpnene er ikke underlagt norsk lov, men lovverket i det landet der de produseres. USA eksporterer blant annet våpen til Israel, Saudi-Arabia og Taiwan. Ale disse tre landene står på det norske Utenriksdepartementets liste over land som ikke får norsk eksportlisens.

<strong>KLAR TIL KAMP:</strong> Dette bildet er tatt like utenfor Gazastripen i juni 2007, og viser helt tydelig en M72 på ryggen til en av de israelske soldatene. Foto: REUTERS/SCANPIX
KLAR TIL KAMP: Dette bildet er tatt like utenfor Gazastripen i juni 2007, og viser helt tydelig en M72 på ryggen til en av de israelske soldatene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Bestilte våpen for 600 millioner
I september i fjor la den israelske regjeringen inn en bestilling på 28.000 M72 fra det amerikanske forsvaret, ifølge Brennpunkt. Verdien er 600 millioner kroner, og kjøpet er godkjent av amerikanske myndigheter.

Våpnene skal produseres av den norskeide fabrikken Nammo Talley. Det betyr at den norske stat, som eier, tjener penger på disse våpnene.

- Det kan ikke en fredsnasjon som Norge leve med, mener Changemaker.

- Vi vil kreve at norske lover må gjelde for hele Nammo - også deres fabrikker i utlandet. Samtidig må vi kreve en sluttbrukererklæring fra alle land, sier Thomassen.

Kan ikke hindre videresalg
I dag har Nammo sluttbrukererklæring med flere land, men ikke med Nato-land. Det betyr at de ikke har sluttbrukererklæring med USA - noe som igjen betyr at det amerikanske forsvaret fritt kan videreselge norske våpen.

Dagbladet.no skrev i november at norske kuler også kan være brukt i krigen i Kongo. Nammo både produserer ammunisjon i Tyskland, og selger fra Norge til Tyskland. Tyskland har solgt ammunisjon til Kongo.

- Jeg tror at årsaken til at det er så lite debatt rundt dette er at det rokker ved bildet av Norge som en internasjonal fredsnasjon. Da tar det seg dårlig ut at norske våpen handler i land der vi samtidig forsøker å skape fred, sier Thomassen.

Hun tror mange politikere frykter at stengere regler vil føre til tapte arbeidsplasser.

- Det kan ikke være et aspekt når dette handler om liv eller død for fattige mennesker i land vi forsøker å hjelpe, sier hun.

Vil ha Solheim på banen
SVs Bjørn Jacobsen har tidligere kritisert norsk våpeneksport, og krevd strengere regelverk.

- Vi hadde håpet at også utviklingsminister Erik Solheim kom på banen i denne saken, sier Changemaker-lederen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre nektet å snakke med Brennpunkt om saken.

I fjor økte verdien av norsk våpeneksport økte med hele 44,5 prosent. For første gang viser de tallene over utenrikshandelen at eksporten var på over tre milliarder kroner i 2008. Det er 954 millioner mer enn i fjor. Våpeneksporten til USA alene har økt 85,6 prosent, og ligger nå på 1,7 milliarder kroner, skrev Norwatch i januar..

<strong>KREVER STRENGERE REGLER:</strong> Ida Thomassen er leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KREVER STRENGERE REGLER: Ida Thomassen er leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer