Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge trapper ned i Libya

Alle norske jagerfly ute av Libya 1. august. - Grei ordning for oss, melder SV.

REDUSERER:  Norge reduserer sitt flybidrag i Libya fra seks til fire fly fra den 24. juni. Her er et av de seks norske jagerflyene som er Norges bidrag i NATO-operasjonen i Libya i dag. Foto: Scanpix
REDUSERER: Norge reduserer sitt flybidrag i Libya fra seks til fire fly fra den 24. juni. Her er et av de seks norske jagerflyene som er Norges bidrag i NATO-operasjonen i Libya i dag. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire norske kampfly blir værende i Libya inntil 1. august, melder Forsvarsdepartementet.

Regjeringspartiet SV har tidligere krevd at de norske kampflyene skulle hjemsendes etter sine avtalte tre måneder i Libya, den 24. juni, men får ikke gjennomslag for det.

Greit for SV - Vi ønsket at de skulle hjem den 24. juni, slik vi vedtok i SVs landsstyre nylig. Nå blir fire fly igjen til den 1. august, men da blir også oppdraget endelig avsluttet. Det er en grei ordning for oss, sier Bård Vegard Solhjell, SVs utenrikspolitiske talsmann, til Dagbladet.

I en pressemelding fra Forsvarsdepartementet, siteres forsvarsminister Grete Faremo som følger:

- Det er viktig at Norge fortsatt bidrar til å støtte gjennomføringen av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1973. Vi har lykkes med operasjonens mål om å beskytte sivile, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Norske fly har hatt mange flyoppdrag over Libya.

- Vi må kunne forvente forståelse blant våre allierte for at Norge med et lite luftforsvar ikke kan opprettholde et stort kampflybidrag over lang tid, sier Faremo videre i pressemeldingen.

Forsvarsministeren mener konsekvensene for den nasjonale beredskapen ved en videreføring av et kampflybidrag er ivaretatt.
Enighet i NATO

100 millioner Forsvarsdepartementet har regnet seg fram til at det vil koste rundt 100 millioner kroner å ha fire fly og mannskap over Libya til 1. august. De pengene foreslås tilleggsbevilget.

Regjeringen vil fremme forslag til Stortinget om en økning av forsvarsrammen med inntil 100 millioner kroner så snart som mulig. Dette ble meddelt Stortinget i dag, ifølge Forsvarsdepartementets pressemelding.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) vil kommentere saken seinere i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media