Norge tredje best i verden på likestilling. Dette kan føre oss til topps.

WEF forklarer hvordan vi kan slå Island og Finland.

Sjef: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide leder nå World Economic Forum. De mener at verden går i riktig retning, men at det først blir full likestilling på arbeidsmarkedet om 81 år, hvis utviklingen fortsetter i dagens tempo. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Sjef: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide leder nå World Economic Forum. De mener at verden går i riktig retning, men at det først blir full likestilling på arbeidsmarkedet om 81 år, hvis utviklingen fortsetter i dagens tempo. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag publiserte velrenommerte Verdens økonomiske forum (WEF) sin årlige liste over hvordan det står til med likestillingen verden over.

Igjen kommer Norge godt ut og ender på en tredjeplass, bak Island og Finland. Kvinners muligheter for økonomisk deltakelse er nest best i verden. Norske kvinners utdanningsmuligheter er best i verden og muligheten for politisk deltakelse og makt er tredje best i verden.

Men når det gjelder norske kvinners helse og overlevelse har vi i følge WEF mye å gå på. Her kommer Norge på 98. plass i verden.Direktør Saadia Zahidi i WEF, som er medforfatter på rapporten, mener «helse og overlevelse» ikke er viktig for å rangere likestillingen blant utviklede land.

-  Det som er viktig for å skille mellom for eksempel Norge og Finland er kjønnsforskjellene i deltakelse i arbeidsmarkedet. Finland er her på 11. plass, mens Norge er på 14. plass i verden, sier hun.

En annen forskjell Zahidi trekker fram er andelen kvinner i lederstillinger og i yrker som krever høy utdanning. Blant ledere og i yrker som lege eller advokat er det altså noe høyere andel kvinner i Finland enn i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer