Norge tredje best i verden på likestilling. Dette kan føre oss til topps.

WEF forklarer hvordan vi kan slå Island og Finland.

Sjef: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide leder nå World Economic Forum. De mener at verden går i riktig retning, men at det først blir full likestilling på arbeidsmarkedet om 81 år, hvis utviklingen fortsetter i dagens tempo. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
Sjef: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide leder nå World Economic Forum. De mener at verden går i riktig retning, men at det først blir full likestilling på arbeidsmarkedet om 81 år, hvis utviklingen fortsetter i dagens tempo. Foto: Lise Åserud/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag publiserte velrenommerte Verdens økonomiske forum (WEF) sin årlige liste over hvordan det står til med likestillingen verden over.

Igjen kommer Norge godt ut og ender på en tredjeplass, bak Island og Finland.
Kvinners muligheter for økonomisk deltakelse er nest best i verden. Norske kvinners utdanningsmuligheter er best i verden og muligheten for politisk deltakelse og makt er tredje best i verden.

Men når det gjelder norske kvinners helse og overlevelse har vi i følge WEF mye å gå på. Her kommer Norge på 98. plass i verden.
Direktør Saadia Zahidi i WEF, som er medforfatter på rapporten, mener «helse og overlevelse» ikke er viktig for å rangere likestillingen blant utviklede land.

-  Det som er viktig for å skille mellom for eksempel Norge og Finland er kjønnsforskjellene i deltakelse i arbeidsmarkedet. Finland er her på 11. plass, mens Norge er på 14. plass i verden, sier hun.

En annen forskjell Zahidi trekker fram er andelen kvinner i lederstillinger og i yrker som krever høy utdanning. Blant ledere og i yrker som lege eller advokat er det altså noe høyere andel kvinner i Finland enn i Norge.

- Her er det en motsatt kjønnsforskjell i Finland, mens det i Norge ennå ikke er full likestilling.

Motsatt kjønnsforskjell betyr at kvinner er i flertall i disse yrkene.

- Vi gir ikke uttelling for motsatt kjønnsforskjell, men honorerer opp til full likestilling mellom kjønnene, sier hun.

Politikere
WEF har også målt kvinners politiske makt, og også her blir vi slått av Finland.

- Politisk er det kvinner i parlamentet og kvinner i regjering. Der har dere litt å gå på i Norge i forhold til Finland, sier Zahidi.

Der er det 43 prosent kvinner i nasjonalforsamlingen. Island og Norge er på 10. plass i verden med 40 prosent kvinner.

Professor Hege Skjeie mener at denne type undersøkelser er best egnet til å vurdere likestilling i et globalt perspektiv og at det ikke er særlig nyttig dersom man for eksempel ønsker å sammenlikne de nordiske landene. Hun viser til at WEF ikke måler kjønnsdeling av arbeidsmarkedet, altså i hvor stor grad yrkesgrupper domineres av ett kjønn.

- De målene de bruker på politisk deltakelse er heller ikke så veldig nyttige. Har du hatt en kvinnelig statleder så fyker du oppover på lista, men de måler for eksempel ikke kvinnelig deltakelse i politikken på lokalt nivå, sier Skjeie.

Finland får mye igjen for sin kvinnelige president gjennom 12 år Tarja Halonen. Det samme får Island, der Vigdis Finbogadóttir satt som president i 16 år.

Likestilling om 81 år
Hvis du venter på full likestilling på arbeidsplassen, må du forberede deg på å vente lenge. Ifølge Verdens økonomiske forum (WEF) blir det først fullstendig like vilkår for kjønnene i 2095.

WEF begynte å måle likestilling for ni år siden, og tirsdag slo de fast at kvinner ikke vil ha oppnådd samme nivå som menn når det kommer til økonomisk inntjening og muligheter på arbeidsmarkedet, før om 81 år. Verden blir et bedre sted om utviklingen begynner å gå raskere, mener WEF-sjef Klaus Schwab.

- Oppnåelse av likestilling er åpenbart nødvendig av økonomiske årsaker. Kun økonomier som har full tilgang til alle sine talenter, vil være konkurransedyktige og ha fremgang, sier han, og legger til at likestilling burde være en rett.

- Som menneskehet har vi også en forpliktelse til å sikre rettferdige verdier, sier han.