Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF landsmøte

- Norge trenger en ny regjering

Knut Arild Hareide åpner KrFs landsmøte i Trondheim. 

DIREKTE: KrF-leder Knut Arild Hareide taler til lKristelig Folkepartis landsmøte i Trondheim fra klokka 11.15. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide overrasket alle da han tidligere denne uka pekte på Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som en mulig statsministerkandidat, riktignok med glimt i øyet.

Etter at Sp-lederen avviste forslaget, har Hareide sagt at han legger det i skuffen.

– Tanken på en statsminister som ikke er fra Høyre eller Arbeiderpartiet, er en tanke jeg også synes det norske folk bør ha. Men når Vedum har avvist dette, så kommer jeg ikke til å fortsette med å snakke om den muligheten, sa KrF-lederen til Politisk Kvarter i morges.

- Et verdivalg

Knut Arild Hareide fikk ikke vært med på KrFs landsmøte i fjor fordi han ble far til en liten gutt. I dag åpnet han sin tale til landsmøte med å snakke om sønnen.

- Tord Olav er nå to år. Han vokser opp i en tid preget av mer uro og spenninger enn på lenge, sa Hareide og pekte på Syria, Irak, Nord-Korea og Le Pen.

- Hva trenger vi i møte med alt dette? Vi trenger et verdiforankret lederskap. Vi trenger verdier som varer, verdier som varmer. Valget til høsten er et verdivalg. Det skal KrF bidra til, sa Hareide.

- Enklere med gradvis inngang til barnehagen

Familiepolitikken er viktig for KrF, og ble gitt mye plass i Hareides tale.

- KrF er et familieparti. Vi gjør hverdagen enklere for familiene. Det gjorde vi i 1998 da vi fikk på plass kontantstøtten. Den gav valgfrihet til småbarnsforeldre. I dag, snart 20 år senere, er familiers valgfrihet fortsatt en bærebjelke for vår politikk, sa KrF-lederen.

Han pekte på at situasjonen for familiene er annerledes i dag, og at det er bra at det i dag er nesten full barnehagedekning.

- Men ikke alle foreldre synes det er like greit at ettåringen skal ha lengre dager i barnehagen enn vi voksne har på jobb. KrF vil gjøre det enklere å gi ettåringer en gradvis inngang til barnehagelivet. Vi vil kombinere kontantstøtten med rett til deltidsplass for de minste i barnehagen, sa han.

Tirsdag ble det klart at KrF for første gang går inn for å endre den mye omtalte kontantstøtten.

KrF vil stille krav om at personer med mindre enn tre års botid i Norge må gjennom språkopplæring for fortsatt å få støtte. De åpner også for å kombinere kontantstøtte og barnehage.

Spøkte med Støre

- KrF er ikke bare et familieparti. Vi er også et skolepart, sa Hareide.

Han løftet fram at KrF vil sikre flere lærere i skolen og vil lovfeste at det skal være maks 15 elever par lærer på barnetrinnet og maks 20 fra 5. 10.-klasse.

Hareide snakket også varmt om å beholde K-en i KRLE faget.

- Arbeiderpartiets og Venstres landsmøtevedtak om å fjerne K’en er det motsatte av det vi trenger. Det er ingen grunn til å bevege seg bort fra kulturarven og røttene dette landet er bygget på, mener KrF-lederen, som også fikk inn et lite stikk til Jonas Gahr Støre.

- For å sitere ordrett fra Jonas Gahr Støres landsmøte-tale: «Som ikke vil se – bjelken i sitt eget øye, for å låne Knut Arild Hareides ord.» Sitat slutt. Her har rådgiverne til Støre sittet og tenkt: Hvem er det som har kommet med dette sitatet om bjelken i øye. Det er Hareide i KrF har de tenkt. Men det er ikke mitt sitat. Det er Jesus sitt. Kanskje ikke så lurt å fjerne K’en likevel, sa Hareide til latter i salen.

KrF til valg på ny regjering

Hareide gikk også inn på samarbeidsspørsmålet i sin tale.

I fjor høst fattet landsstyret vårt et nytt samarbeidsvedtak. For det første, KrF går til valg på at Norge trenger en ny regjering, minnet han om.

- Regjeringens budsjettforslag viser behovet, sa Hareide som mener KrF i 2014 fikk endret et usosialt budsjett til et sosialt, og i 2015 fikk endret et svakt klimabudsjett til et som tar klima på alvor.

-- Vi ser det i distriktspolitikken. Vi ser det på landbruk, bistand, klima, bioteknologi, flyktninger og integrering. Norge trenger en ny kurs. Norge trenger en ny regjering, sa Hareide, og gjorde det klart at KrF vil ha en plass i denne regjeringen.

- Vi har fått store gjennomslag de fire siste årene. Budsjettrundene har vist det. Men regjeringsdeltakelse gir en helt annen mulighet enn opposisjon på Stortinget. Derfor bør KrF inn i regjierng. KrF vil ha hånden på rattet igjen, sa han.

Han gjentok hva som er KrFs foretrukne regjeringsalternativ.

- KrF vil arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med FrP ikke aktuelt, gjentok han.

- Dersom et sentrum/Høyre-regjeringssamarbeid ikke er mulig etter valget må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge oppoisjon, sa Hareide med henvisning til vedtaket landsstyret fattet i november.

Ny kontantstøtte og sykelønn

Selv om de fleste som følger KrFs landsmøte utenfra er mest opptatt av hvilke signaler partiet gir om hvem de vil samarbeide med til høsten, er det endringen i kontantstøtten, homofilt ekteskap, sykehus og sykelønn som skal debatteres på det fire dager lange landsmøtet som avholdes i Trondheim.

Programkomiteen foreslår å øke barnetrygden betydelig, men skattlegge den.

–Jeg er villig til å gå med på det. Barnetrygden har vært svekket i 20 år. Jeg tror det er farlig om det fortsetter .Skattlegging er ubyråkratisk, det gir en utjevningsprofil som er bra, men det må være slik at 8 av 10 får mer. Om det ikke er en styrking av barnetrygden er jeg skeptisk, sa Hareide tidligere denne uka.

Barnetrygden utgjør i dag en post på 15 milliarder kroner. Hareide sier han mener den må økes med 3–4 milliarder før skattlegging kan være aktuelt.

Sykelønnsordningen

Både KrFU og Akershus KrF tar til orde for å redusere sykelønnsordningen fra dagens 100 prosent til henholdsvis 80 eller 90 prosent for å kutte kostnader og minske forskjellen mellom uføre og kortere sykefravær.

–Jeg vil advare sterkt mot dette. Skal vi gjøre endringer i sykelønn må det skje med partene i arbeidslivet ikke via et landsmøtevedtak, sa Knut Aril Hareide til Dagbladet.

Organisering av sykehus

Hvordan sykehusene skal organiseres og driftes blir en stor debatt. Programkomiteen ønsker å avvikle dagens regionale helseforetak og utrede å overføre driftsansvaret til de nye store regionene som er vedtatt. Finnmark KrF tar derimot til orde for å beholde helseforetakene for ikke å unngå en sentralisering av beslutningene.

Fortsatt kamp mot homofilt ekteskap?

Programkomiteen vil fjerne formuleringen om at KrF skal jobbe for at ekteskapet skal være kun mellom mann og kvinne.

KrF i Møre og Romsdal ønsker imidlertid denne tilbake igjen.

Redaksjonskomiteen har åpnet for en kort debatt om forslaget, men landsmøtet kan om de ønsker åpne for en mer omfattende debatt.

Hareide sier han stiller seg bak forslaget fra programkomiteen, som han omtaler som et kompromissforslag der ekteskapet mellom mann og kvinne framheves.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media