Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemen - verdens verste konflikt

Norge trosser FN-råd. Fortsetter å selge militærutstyr til Saudi-Arabia

Ingen endring i Norges salg av militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene, selv om FN ønsker endring.

FOLK I NØD: En kvinne og jenta hennes er på flukt i hjemlandet sitt, Jemen. De er fra havnebyen Hodeidah og venter på å bli registrert som internt fordrevne ved et senter i hovedstaden Sanaa. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
FOLK I NØD: En kvinne og jenta hennes er på flukt i hjemlandet sitt, Jemen. De er fra havnebyen Hodeidah og venter på å bli registrert som internt fordrevne ved et senter i hovedstaden Sanaa. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden mars 2015 har det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, vært i krig. Langt over 6000 sivile mennesker har mistet livet i det som omtales som verdens verste pågående katastrofe.

Denne uka offentliggjorde FN en rapport om Jemen, der både Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene anklages for krigsforbrytelser. Derfor ber FN-ekspertene det internasjonale samfunnet om å «la være å selge våpen som kan bli brukt i konflikten».

Norge: - Er strenge

Men Norge har solgt - og vil fortsette å selge - militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene, som deltar i konflikten.

- Norge har allerede et meget strengt og omfattende eksportkontrollregelverk: Det er aldri blitt åpnet for salg av våpen og ammunisjon (A-materiell) til Saudi-Arabia. Det tillates ikke eksportert våpen, ammunisjon eller annet militært materiell dersom det foreligger en uakseptabel risiko for bruk i Jemen, sier Audun Halvorsen, statssekretær i UD.

Han tilfører at «regjeringens «føre-var»-linje ledet til at regjeringen allerede i desember 2017 besluttet å suspendere eksport av A-materiell til De forente arabiske emirater (FAE)».

- Det er dypt tragisk og uakseptabelt når barn og sivile rammes. Norge oppfordrer alle parter, også saudiske myndigheter, til å overholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitærrett. Dette inkluderer beskyttelse av sivile og sikre uhindret humanitær tilgang til sivilbefolkningen, sier Halvorsen.

- Ingen verdighet

Det var i går at FNs menneskerettighetsråd behandlet det som kalles verdens verste konflikt: Jemen. Her la de fram en rapport der jemenittiske regjeringsstyrker - og den saudi-ledede koalisjonen som støtter dem - anklages for krigsforbrytelser.

Rapporten viser til at den saudi-ledede koalisjonen har hatt en rekke flyangrep, der både boligområder, markeder, begravelser, bryllup, sivile båter og sykehus har blitt bombet. I tillegg understreker ekspertene at de mener at «alle partene i konflikten har begått krigsforbrytelser».

- Ingen av partene i konflikten ser ut til å prøve og minimere sivile tap. Jeg ber dem om å prioritere menneskelig verdighet i denne glemte konflikten, sier Kamel Jendoubi, talsperson for ekspertgruppa i Jemen.

Bakgrunn for krigen:

Krigen i Jemen startet for fullt våren 2015. Da hadde de Iran-støttede houti-opprørerne tatt over kontrollen av hovedstaden Sanaa og storparten av den vestlige delen av landet. Sunni-presidenten Abdradduh Mansour Hadi og hans folk ble tvunget på flukt, men fikk så støtte av en koalisjon med Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene i spissen.

Siden den gang har det pågått en såkalt proksy-krig i Jemen, der Iran støtter houti-regimet som kontrollerer hovedstaden og vestlige deler av landet. Saudi-Arabia, Emiratene og flere andre arabiske stater støtter sunni-eks-presidenten og hans folk, og får støtte fra USA, Storbritannia og Frankrike..

Minst 6600 sivile er drept og mer enn 10 000 skadd, ifølge FN. Tusenvis av mennesker har også dødd av underernæring og sykdommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!