Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ibux coronavirus

Norge trosser WHO-advarsel om Ibux

Legemiddelverket og europeiske legemiddelmyndigheter følger ikke WHOs anbefaling om å ikke innta stoffet Ibuprofen, som finnes i Ibux, om du mistenker coronasmitte.

BESTRIDT: WHO har advart mot bivirkningene stoffet ibuprofen, som blant annet finnes i Ibux, kan ha på personer med coronasmitte. Dette gjelder spesielt pasienter med høyt blodtrykk eller diabetes. Norge og europeiske legemiddelmyndigheter endrer ikke sine anbefalinger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESTRIDT: WHO har advart mot bivirkningene stoffet ibuprofen, som blant annet finnes i Ibux, kan ha på personer med coronasmitte. Dette gjelder spesielt pasienter med høyt blodtrykk eller diabetes. Norge og europeiske legemiddelmyndigheter endrer ikke sine anbefalinger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statens legemiddelverk og europeiske legemiddelmyndigheter endrer ikke sine anbefalinger for bruk av smertestillende.

Det på tross av anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som fraråder folk å bruke Ibux og andre medisiner med stoffet ibuprofen, dersom de mistenker at de kan være smittet av corona.

- Hovedbudskapet er at det ikke blir noen endringer i våre anbefalinger om bruk av paracetamol og ibuprofen, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen til Dagbladet.

- Hovedpoenget er at vi ikke har noen holdepunkter for å si at verken Ibux eller Paracet påvirker sykdomsforløpet noen vei, altså verken framskynder eller senker tempoet på sykdomsforløpet.

De anbefaler imidlertid bruk av paracetamol først.

Endrer ikke anbefaling

De europeiske legemiddelmyndighetene har vurdert tilgjengelig dokumentasjon og mener at det ikke er grunn til å endre anbefalinger om bruk av ibuprofen.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

Dette har blitt oppfattet som en advarsel mot å bruke disse legemidlene. Europeiske legemiddelmyndigheter mener at det er ingen holdepunkter for advare mot bruk av ibuprofen, ifølge Legemiddelverket.

- Det er foreløpig ingen legemidler som er godkjent for behandling av covid-19. En rekke legemidler er under utprøving. Bruk av paracetamol eller NSAID, slik som ibuprofen, ved covid-19 kan lindre feber og ubehag. Disse legemidlene reduserer ikke risikoen for utvikling av mer alvorlige former for covid-19. De kan heller ikke forkorte sykdomsforløpet, redusere smittsomhet, forkorte infeksjonsperioden og forhindre infeksjon, skriver legemiddelverket i en pressemelding.

OMTENKSOMHET: Petter Nyquist, bedre kjent under navnet «Petter Uteligger» kommer med en klar oppfordring i coronakrisen. Video: Petter Nyquist Vis mer

- Det er kjent at ibuprofen i svært sjeldne tilfeller kan føre til komplikasjoner hos barn med vannkopper. Spesielt eldre med hjerte- og nyresykdom bør være forsiktige med å bruke ibuprofen.

Ifølge legemiddelverket går de og Europeiske legemiddelmyndigheter kontinuerlig gjennom nye data om bivirkninger ved bruk av legemidler ved covid-19.

- Vi vil raskt informere befolkningen og helsepersonell hvis anbefalinger for bruk av betennelsesdempende legemidler forandrer seg.

- Paracetamol er det beste

Det vanlige stoffet ibuprofen brukes i betennelsesdempende medisiner som Ibux. Også franske helsemyndigheter kom med en liknende anbefaling som WHO.

- Den generelle anbefalingen er at alle som bruker dem i dag, kan fortsette med det, men om man ikke bruker dem på forhånd, så anbefaler vi bruk av paracetamol først. Paracetamol er det beste, det kan brukes av alle, både gamle og unge, og kan kombineres med de fleste andre legemidler, sier Madsen.

Ingen forskning tyder så langt på at risikoen for dødelighet er større ved inntak av stoffet, men forskere har undersøkt muligheten for negative bivirkninger.

En artikkel i det medisinske fagbladet The Lancet lanserte nylig hypotesen om at det kan ha negative bivirkninger for pasienter som er smittet med covid-19 og i tillegg har høyt blodtrykk eller diabetes.

Nettstedet Faktisk.no konkluderte i helga med at et kjedebrev som hevdet at Ibux akselerer coronaviruset er helt feil.

Det medisinske universitetet i Wien, som kjedemeldingen oppgir som kilde til påstanden, kaller det hele for «falske nyheter». Laboratorieforsøket meldingen viser til, har aldri blitt utført.

Rasjonering

WHO har anbefalt å rådføre seg med lege dersom man er smittet med koronaviruset og bruker ibuprofen. Talsperson Christian Lindmeier anbefaler heller å bruke paracetamol, som er virkestoff i blant annet Paracet, i mellomtiden.

Det er innført rasjonering av reseptfrie legemidler i Norge som følge av coronakrisen. Ifølge Madsen er dette fordi de så en voldsom økning i salget av både ibuprofen og paracetamol.

- Vi innførte også tidligere en begrensning på salg av reseptfritt salg av Ibuprofen og paracetamol, så ingen kan kjøpe mer enn en pakke av gangen, fordi vi så en voldsom økning i salget av både ibuprofen og paracetamol forrige uke. Vi har også bedt leger om å tilpasse mengden reseptbelagt paracetamol til pasienten, for å sørge for at ingen får for mye

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!