VENTER STORM: Møre og Romsdal er et av flere distrikter som kan vente seg storm i natt. Her et bilde fra da stormen Berit skapte urolig sjø ved Atlanterhavsveien på Nordmøre i 2011. Foto: Berit Roald / Scanpix
VENTER STORM: Møre og Romsdal er et av flere distrikter som kan vente seg storm i natt. Her et bilde fra da stormen Berit skapte urolig sjø ved Atlanterhavsveien på Nordmøre i 2011. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Norge unnslipper «Ophelia», men i natt blir det full storm

Meteorologisk institutt spår full storm på nordvest-kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld blåser det opp til full storm på Nordvestlandet.

Ifølge målingene til Meteorologisk institutt treffer uværet først Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, for så å bevege seg nordover mot Trøndelag og Nordland i løpet av natta.

- Det ser ut til å bli en sørvestlig full storm som svekkes til sterk kuling i Møre og Romsdag tidlig i morgen. Det blir også full storm i Salten, Saltfjellet og Helgeland, sier meteorolog Halldis Berge til Dagbladet.

Kraftige vindkast

Berge legger til at det kan bli vindkast på opp til 35 meter i sekundet i områdene som rammes av stormen.

Sterk vind blir det også i deler av Oppland og Hedmark.

- På utsatte plasser i Oppland fylke er det fra seint i kveld ventet vindkast på mellom 20 og 25 meter i sekundet, forklarer Berge.

Store mengder regn

På spørsmål om hvordan været utvikler seg i de utsatte områdene, legger meteorologen vekt på at beboere av Salten, Saltfjellet og Helgeland kan vente seg store mengder nedbør.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for området.

- Vi forventer en nedbørsmengde på mellom 40 og 90 millimeter fra mandag til tirsdag, sier Halldis Berge om uværet.

Pen ukestart østafjells

Lavtrykket som nå nærmer seg Norge, er ikke det samme uværet som kategori 2 orkanen Ophelia. Den er ventet å treffe vestlige deler av Irland i løpet av natta, uten at det påvirker været i Norge.

Dermed tegner det til å bli en relativt pen ukestart i Sørøst-Norge - særlig sammenliknet med værforholdene på nordvestkysten.

- Det blir absolutt en finere start på uka østafjells. Det blir sol fra morgenen og bra vær, før det kommer skyer og regn utover mandagskvelden, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe, før han tilføyer at de kommende dagene i større grad preges av skyer.

Kan bli snø i nord

Lengst nord forventer Meteorologisk institutt at gradene synker i tiden framover.

Dermed tegner det til å bli en kjølig uke.

- Nord for området som blir truffet av stormen, blir ukestarten preget av skyer, og av og til også av nedbør. utover uka synker gradene i nord, og i indre Finnmark er det fare for snø, spår Terje Alsvik Walløe.