Norge ut av Sri Lanka

Norge trekker seg ut av arbeidet for fred i Sri Lanka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Et livsfarlig spill.

  Norge vil ikke fortsetter arbeidet for å få igang samtalene mellom Sri Lankas regjering og Tamil-Tigrene før landets president og statministeren avslutter sin politiske konflikt, opplyser statsekretær Vidar Helgesen til AP nå i morgentimene.

  Innstiller arbeidet

  - Vi drar hjem for å vente. Samtaler er umulig i den nåværende politiske situasjonen, sier Helgesen.

  Han kom på et planlagt rutinemessig besøk til Sri Lanka for å forberede gjenopptakelse av forhandlingene, men det dreide seg raskt om krisehåndtering, før det hele falt sammen.

  - Det er ikke noe stabil fred på Sri Lanka i dag. Men jeg tror partene føler seg forpliktet til å overholde våpenhvilen, sier Helgesen på pressekonferansen i dag.

  - Aldri har det vært så vanskelig som nå. Men dette er en situasjon som har oppstått utenfor fredsprosessen, sa Helgesen til Dagbladet i går.

  Resultatløst møte


  Konflikten står mellom president Chandrika Kumaratunga og statsminister Ranil Wickremesinghe. Statsministeren har søkt å forhandle fram en varlig fred med opprørerne, mens presidenten mener han har gjort for mange innrømmelser.

  Skjebnemøtet mellom de to i forgårs endte uten avklaring ettersom ingen av dem ville drøfte hva den andre hadde på hjertet.

  Statsminister Ranil Wickremesinghe diskuterte ikke forslaget fra presidenten om å danne nasjonal samlingsregjering, sa hans talsmann etterpå.

  President Chandrika Kumaratunga snakket om sin frykt for landets sikkerhet og suverenitet. Statsministeren gjentok at presidenten bør overta ansvaret for fredsforhandlingene med Tamil-Tigrene, ettersom hun har sparket hans statsråder for forsvar, innenrikssaker og media og sjøl overtatt. Men presidenten svarte ikke.

  Men de ble enige om å møtes i neste uke igjen.

  Flere iakttakere mener nyvalg er den mest trolige utgangen på den lammende politiske krisa.

  Sri Lanka

  • Siden 1983 har det vært borgerkrig mellom LTTE-geriljaen (De tamilske tigrene) og den singalesiske regjeringen på Sri Lanka. Tamil-Tigerne kjemper for en egen tamilsk stat nord og øst på Sri Lanka. Det er her den tamilske befolkningen er i flertall.
  • Rundt 18 prosent av de 19,4 millioner innbyggerne i landet er tamiler. 74 prosent er singalesere.
  • Norge har siden 1998 meklet for å få til en fredsavtale.
  • I mai 2000 reiste Erik Solheim til landet som Norges spesialutsending. Forhandlingene brøt sammen sommeren 2001.
  • 4. mars dro statssekretær Vidar Helgesen, som nå leder forhandlingene, til Sri Lanka. Vidar Helgesen er utdannet jurist, og har tidligere jobbet som bl.a. spesialrådgiver ved det internasjonale Røde Kors i Genève.
  • Den 18 år lange borgerkrigen har kostet mer enn 60 000 menneskeliv.

  Statssekretær Vidar Helgesen og fredsutsendinegn Erik Solheim har også hatt et møte med president Kumaratunga om den fastlåste fredsprosessen.

  Truet med å trekke seg


  De siste dagene har advarselene eller «påminnelsene» kommet fra Norge. Helgesen og fredsutsendingen Erik Solheim har i diplomatiske ordelag framført dem under sine møter med partene.

  Før var det to parter i borgerkrigen, nemlig landets regjering og Tamil-tigrene. Men etter at president Chandrika Kumaratunga i forrige uke gjennomførte et politisk kupp mot statsminister Ranil Wickremesinghe, avsatte tre av hans ministre, erklærte unntakstilstand og stengte parlamentet midlertidig, er partenes antall nå tre.

  I hovedstaden Colombo er verken Kumaratunga eller Wickremesinghe ansvarlig for fredsprosessen, og under møtet med Helgesen og Solheim ba Tiger-lederen Velupillai Prabhakaran om avklaring på hvem han skal forhandle med. Tigrene er helt klare i sitt ønske om norsk medvirkning.

  President Kumaratunga har hatt mange utfall mot Norge. Men da hun tirsdag møtte Helgesen og Solheim var hun svært vennlig stemt og ønsket Norge hjertelig tilstede i fredsprosessen.

  Hun anklager nå sin politiske erkefiende, statsminister Wickremesinghe, for å ha vært for ettergivende overfor Tigrene. Statsministeren er helt klar i sitt ønske om norsk medvirkning.

  - Bildet er uoversiktlig, mange er forvirret og mange er urolige, sa Helgesen til Dagbladet i går.

  Han og hans følge, med blant andre fredsutsendingen Erik Solheim, hadde i forgårs ikke midre enn tretten møter med ulike politiske ledere og andre deltakere i fredsprosessen for å forsøke å danne seg et bilde av tilstanden.

  I går kveld hadde de et halvannen time langt møte med statsminister Ranil.

  - I disse dagene står alt stille i fredsprosessen. Vi hadde regnet med en snarlig gjenopptakelse av forhandlingene mellom regjeringen og Tamil-Tigrene. Det blir det ikke noe av, sier Helgesen.

  Så langt har det verken kommet noen kommentar fra regjeringa eller de Tamilske-Tigerne.

<B>UTESTENGT:</B> Statsminister Wickremesinghe er i praksis satt utenfor fredsprosessen på grunn konflikten med presidenten, sier en av de norske fredsmeklerne til nyhetsbyrået AFP fredag. Bildet viser statsminister Ranil Wickremesinghe sammen med statssekretær Vidar Helgesen og Erik Solheim.
FASTLÅST:</B> Helgesen sammen med president Chandrika Kumaratunga. Konflikten mellom henne og statsministeren har strandet videre forhandlinger. Statsministeren har søkt å forhandle fram en varlig fred med opprørerne, mens presidenten mener han har gjort for mange innrømmelser.
FRA FJORÅRETS FORHANDLINGER I OSLO:</B> Det tredje forhandlingsmøtet for fredsprosessen på Sri Lanka i Oslo. På venstre side av bordet Tamil-tigrenes delegasjon, fra venstre leder politisk ving Mr. Tamilselran, sekretær for delegasjonen Adele Balasingham, sjefsforhandler Anton Balasingham, Col. Karuna. Ved enden av bordet ambassadør Jon Westberg, statsekretær Vidar Helgesen, spesialrådgiver Erik Solheim. På høyre side av bordet fra venstre minister Milinda Moragoda, regjeringens sjefsforhandler G. L. Peiris og direktør for fredsprosessen Bernard Goonetilleke.