Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge ute av Sør-Libanon

De 200 siste norske FN-soldatene i Sør-libanon tok et tåredryppende farvel med sitt vertskap lørdag. Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll tok turen til Libanon for å hente hjem de siste av 26.000 norske soldater og offiserer som har tjenestegjort nord for den israelske grensen de siste 20 årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper dere har forståelse for at følelsene tar litt overhånd, sa en beveget Fjærvoll, da han ønsket 700 indiske fredsbevarere inn i et område, der norske FN-soldater har stått de siste 20 årene. Mens inderne spilte sekkepipe i den mest spektakulære seremonien som noen gang har vært holdt i det norske bataljonsområdet i Sør-Libanon, sto oberst Vigar Aabrek litt i bakgrunnen. For 20 år og seks måneder siden sto bergenseren med noen hundre unge norske FN-soldater som skulle sikre freden i Libanon. Mange av dem var blitt plukket ned fra det norske påskefjellet i all hast i disse aprildagene 1978.

På gamle trakter

Da Aabrek kom i mars-april 1978, sammen med noen hundre norske soldater, haglet artillerigranatene ned over landsbyene i Sør-Libanon. Soldatene hans utviklet dårlig mage, de bodde primitivt i telt og hver kveld måtte de finne ut om det var en liten libanesisk skorpion inne i sengetøyet. Om det er blitt noe mer fred i Libanon etter at FN-Ola kom? Aabrek drar på smilet, lytter til den indiske sekkepipemusikkenn og skuer bort på landsbyen Kawkaba, der fredssoldatene hans sloss for livet.

Vemodig avskjed

Noen libanesiske kvinner gråt da de norske FN-soldatene reiste fra Ebel es Saqi, Rashaya Foukhar, Blat og de andre landsbyene i Sør-Libanon lørdag. Det ble delt ut klemmer på en måte som ikke hører hjemme i den drusiske, muslimske og kristne konservative delen av Libanon.

Men lørdag var en spesiell dag. Tårene rant på Falkehøyden, der nordmennene har hatt sitt hovedkvarter de siste årene. Selv den norske forsvarsministeren felte en tåre.

- Jeg vil ikke si at det har kostet mer enn det har smakt, sier forsvarsminister Fjærvoll til NTB. Vel sju milliarder norske kroner har det kostet å holde enn norsk FN-styrke i Sør-Libanon.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media