Norge uten religionsfritak

Norge er eneste land i Europa med religionsopplæring i grunnskolen, som ikke har full fritaksrett for elever med et annet livssyn enn landets offisielle religion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det viser en undersøkelse som Human-Etisk Forbund har fått gjennomført i alle land i Europa samt en del land utenfor Europa.

Undersøkelsen ble foretatt ved skriftlig henvendelse til samtlige lands ambassader eller konsulater i Norge i juni i år. Undersøkelsen viste at ti av landene ikke har religionsopplæring i grunnskolen, mens 18 land har undervisning i religion, men med fritaksrett for barn av foreldre med et annet livssyn.

- Dette viser at Norge er helt i utakt med andre land i Europa på dette området. Det er en merkverdig anakronisme hos oss. Nå må vi få folk til å sperre øynene opp. Dette er unormalt, sa Roar Johnsen i Human-Etisk Forbund på en pressekonferanse i Oslo i dag.

Aksjon

Oslo fylkeslag av Human-Etisk Forbund setter i disse dager i gang en aksjon for å få fullt fritak fra det nye kristendomsfaget i grunnskolen.

Aksjonen vil blant annet omfatte annonser i dagspressen utdeling av løpesedler til foreldre som følger sine barn til skolen, aksjonsavis, samt lokale aktiviteter i en rekke bydeler.

- Aksjonens mål er å påvirke lokale og sentrale politikere til å endre fritaksretten. Vi mener at mange lokale politiske lag ikke har diskutert saken på en skikkelig måte, og ber om at dette gjøres nå, sier akjonsleder Per Skau.

Innført ifjor

Det nye faget kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering (KRL) ble innført høsten 1997 uten at fritaksbestemmelsene gir en klar rett til fullt fritak.

Foreldre med annet livssyn enn det kristne må søke skolens rektor. Hittil har alle fått avslag på søknad om fullt fritak.

- Det er vanskelig å få tilgang til de eksakte tallene, men det er ganske mange foreldre som har søkt fritak, spesielt i Oslo. Mellom 1000- 1500 søknader er ihvertfall realistisk, sa Skau.

Foreldrene må spesifisere hvilke ting i undervisningen barna ikke skal være med på og det gis ikke alternativ undervisning.

- Elevene får beskjed av læreren om at dette skal du og du ikke være med på. Det er mye opp til læreren hvordan det skal undervises, og systemet legger en ekstra belastning på læreren, sa Skau.

Human-Etisk Forbund sentralt har stevnet staten for retten, og hevder at den begrensede fritaksretten strider mot de internasjonale konvensjoner som Norge har undertegnet. Saken er berammet til å komme opp for Oslo byrett i mars neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer