Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge utsatt for internasjonal terror

PST-sjefen frykter terrorangrep i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Jørn Holme, mener at Norge kan være et aktuelt terrormål i 2005 eller at vi på andre måter blir berørt av internasjonal terrorisme.

På en pressekonferanse i Oslo mandag la PST fram den ugraderte versjonen av trusselvurderingen for Norge i 2005. Av den framgår det at både Norge og norske interesser i utlandet kan være mulige terrormål.

Holme la fram en liste over fem hovedområder som PST vil prioritere i året som kommer. Sikkerhetstjenestens hovedoppgave er å forebygge og forhindre at trusler blir virkeliggjort. Den forholdsvis ferske sjefen betegnet PSTs oppgave til å fordele 90 prosent på forebygging og 10 prosent på etterforskning.

- Stanse islamister

Det vil blant annet bli lagt større vekt på å forhindre rekrutteringen til ekstreme islamistiske miljøer. Holme framhevet blant at tjenestemenn har jevnlig og god kontakt med imamene i de ulike muslimske moskeene, en kontakt begge parter skal være fornøyd med.

Også forebyggende arbeid mot radikale dyrevernsgrupper og høyreekstreme nettverk blir prioritert. I fjor hadde PST en vellykket aksjon for å forhindre videre rekruttering til den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, et arbeid som vil bli videreført i år.

- Aksjonen avdekket et miljø som inneholdt en saus av rasisme, jødehat, norrøn mytologi og misforstått kristendom. Etter at mange av dem ble oppsøkt av oss, valgte de å trekke seg ut av nettverket, sier Holme.

Mer etterretning

- Norske interesser vil bli betraktet som et mulig mål for ekstreme islamister i 2005. Flere norske ambassader har de to siste årene vært midlertidig stengt etter terrortrusler, leste Holme fra trusselvurderingen.

Han pekte også på at PSTs søsterorganisasjoner i Europa har stoppet flere forsøk på terroraksjoner i året som er gått. Om det var blitt stanset forsøk på anslag i Norge eller mot norske interesser, ville derimot PST-sjefen ikke kommentere.

På generelt nivå kommenterte han den etterretningsvirksomheten som fremmede land bedriver i Norge. I handlingsplanen går det fram at PST forventer at utenlandske etterretningstjenester vil forsøke å verve nordmenn med tilgang på sensitiv informasjon

- Mange land driver etterretning i Norge. Spørsmålet er om når denne etterretningen går over til å bli ulovlig. Dessuten ser vi at det er viss økt aktivitet rundt politikere i et valgår, noe vi har i år, sier Holme.

Gode råd

Ett av innsatsområdene i 2005 er fortsatt å hindre spredning av teknologi og utstyr som er nødvendige for å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

- Norge har forpliktet seg gjennom FN til å forhindre at varer eller teknologi blir solgt til andre land som kan tenke seg å misbruke dem. Atomvåpen eller kjemiske eller biologiske stridsmidler kan være slike farer, sier Holme.

I tråd med handlingsplanene har PST utarbeidet «gode råd» både for næringslivet og for universitets- og høyskolemiljøer. De gode rådene beskriver hvilke situasjoner en bedrift eller et kunnskapsmiljø bør være på vakt overfor i kampen mot masseødeleggelsesvåpen. Rådene ligger på PSTs sider på internett.

(NTB)