Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge valgt inn i Sikkerhetsrådet

Norge har blitt valgt inn i FNs sikkerhetsråd. SV advarer mot å bli for USA-vennlige, mens Frp kaller det for et uttrykk for politisk stormannsgalskap.

VALGT: Norge ble onsdag valgt inn i FNs sikkerhetsråd, etter at det fikk flest stemmer blant FNs medlemsland. Video: FN / Dagbladet Vis mer

Onsdag kveld besluttet FNs medlemsland å velge Norge inn i Sikkerhetsrådet for 2021 og 2022. Statsminister Erna Solberg takker medlemslandene for tilliten.

- Norge skal bruke vår plass til å ivareta norske interesser og verdier i en urolig verden, uttaler Solberg på Facebook. På Twitter betegner hun det som en god dag, ettersom også Brann vant sesongens første eliteseriekamp.

Norge har sittet i Sikkerhetsrådet fire ganger tidligere, og tar plass for femte gang i januar.

- Fortjener feiring

- Det er tradisjon for at de nordiske landene påtar seg dette oppdraget. Norge gjorde det for snart 20 år siden. Nå har vi fått tillit på ny. Det er en god nyhet! skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook.

Støre berømmer Erna Solberg, Ine Eriksen Søreide, FN-ambassadør Mona Juul, kampanjeleder Ragnhild Imerslund og «alle de dyktige medarbeiderne som har jobbet godt og målrettet for kveldens resultat».

- De fortjener en feiring i kveld, konstaterer Ap-lederen.

Advarer

SV-leder Audun Lysbakken advarer mot å bli for USA-vennlige.

- De siste åra har regjeringen lagt seg tett opp mot USA og gitt lite motstand. Hvis Norge inntar denne rollen i Sikkerhetsrådet bekymrer det meg. Vi har bare noe der å gjøre hvis Norge ikke dilter etter stormaktene, skriver han til Dagbladet.

- Stormannsgalskap

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, kaller det stormannsgalskap.

- Norges nyvunne plass i FNs sikkerhetsråd er et uttrykk for politisk stormannsgalskap, skriver han til Dagbladet og fortsetter:

- Det er et nederlag for de av oss som ønsker at Norge skal bruke diplomatiet til å fremme nasjonale interesser i utenrikspolitikken. Norge er avhengig av et godt forhold til alle tre verdens stormakter. Plassen i Sikkerhetsrådet vil kontinuerlig sette det på prøve. Det er Norge ikke tjent med.

FN: Derfor mener FN-ambassadør Mona Juul Norge er en god kandidat for FN-plass. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer

Pengebruk

Carl I. Hagen uttalte seg tidligere onsdag kritisk om pengebruken knyttet til å bli valgt inn i Sikkerhetsrådet.

- Vi har ingen fordeler av å være med i Sikkerhetsrådet. Det er bare ulemper. Vi har kastet bort 30 millioner kroner på dette, bare fordi byråkrater og UD-diplomater skal kunne kose seg som «smånapoleoner» rundt om i verden. Det er helt meningsløst, sa Hagen til Dagbladet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa til Dagbladet at Norge har brukt 29, 5 millioner kroner på utgifter direkte knyttet til kampanjen i perioden 2016 til 2019.

- Det inkluderer blant annet reiser, representasjon, kampanjemateriell, kursing og faglig forberedelse og lønn til midlertidig ansatte og spesialutsendinger. Tall for 2020, og dermed totalkostnaden for kampanjen, vil vi legge ut etter kampanjen er avsluttet - i august/september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!