- Norge «vanskelig» og «håpløs» i forhandlinger

USA og Canada skal aktivt ha spredd budskapet om at Norge var vanskelig og håpløs i forhandlingene i forkant av FNs matkonferanse som åpner i Roma mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsledere og andre representanter fra mer enn 180 land vil delta på World Food Summit, som arrangeres av FNs organisasjon for ernæring og landbruk, FAO.

Mange kontroversielle emner behandles på møtet. Det var først i tolvte time at forhandlingsdelegasjonene ble enige om et forslag til slutterklæring, forteller Aksel Nærstad, som er informasjonsansvarlig i Utviklingsfondet og representant for frivillige organisasjoner i den norske delegasjonen.

Ifølge Nærstad vakte det stor irritasjon blant amerikanerne at Norge, Sveits og gruppen av utviklingsland (G77) i fem dager inklusive to netter insisterte på at mat er en menneskerett. Etter lange forhandlinger ble man til slutt enige om et kompromissforslag fra EU basert på frivillige retningslinjer.

At Norge i tillegg var skeptiske til å bruke matmøtet til å fremme genmanipulering i landbruket, gjorde ikke det amerikanske inntrykket av Norge bedre. EU forsøkte å fremme føre-var-prinsippet når det gjelder genmanipulering. Både u-landene i G77, som fryktet at et slikt prinsipp ville bli utnyttet som en handelshindring, og USA satte seg imot. Til slutt ble det også her enighet om et kompromissforslag.

Protester

På sidelinjen av FN-møtet arrangerer demonstranter og frivillige organisasjoner sitt eget møte. Nærstad tror det endelige kompromissforslaget om genmanipulering vil vekke misnøye blant demonstrantene.

- Selv om det også henvises til «ansvarlig bruk» og at bioteknologi må brukes på «en sikker måte» er grunntonen så positiv til bioteknologi at storselskapene som i flere år har drevet en intens lobbyvirksomhet må være storfornøyd med resultatet, skriver Nærstad i en pressemelding.

Roma er i alarmberedskap av frykt for voldelige demonstrasjoner som de som herjet den italienske havnebyen Genova i fjor sommer. Flere enn 5.000 politimenn er utkommandert for å sørge for ro og orden. Lørdag bivånet de derimot en helt og holdent fredelig demonstrasjon.

Ifølge organisatorene deltok rundt 40.000 personer i demonstrasjonen, mens politiet anslår antallet til rundt 10.000. Demonstrantene ønsker at verdenssamfunnet skal endre sin politikk slik at u-land kan bli selvforsynte med mat til sine innbyggere.

Mugabe til stede

Mens vestlige statsledere glimrer med sitt fravær under møtet i Roma, møter u-landslederne mannsterkt fram.

En av dem kunne det italienske vertskapet godt klart seg uten. Lørdag trosset Zimbabwes president Robert Mugabe EUs reiseforbud og ankom Roma. Mandag skal han møte FNs generalsekretær Kofi Annan.

Fordi møtet arrangeres av FN kunne Mugabe omgå EUs reiseforbud, som ellers hindrer ham i å reise til unionens medlemsland. Forbudet ble innført etter at Zimbabwe utviste lederen for EUs valgobservatører før valget i mars.

Zimbabwe er vanligvis selvforsynt med mat. Men tørke og okkupasjonen av gårdsbruk eid av hvite har ført til et solid fall i maisproduksjonen. Regjeringen anslår at rundt 7,8 millioner innbyggere i landet lider av matvaremangel.

Møtet i Roma foregår samtidig som 13 millioner mennesker i land i det sørlige Afrika trues av sultedøden.

NTB