Norge vant valgthriller

Etter flere års intens valgkamp og en langtrukken valgthriller i New York ble Norge i dag valgt inn i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wienerbrødene og lefsene var nervøst spist opp allerede før første valgrunde av byråkratene, politikerne og diplomatene som hadde samlet seg til valgvake i Utenriksdepartmeents lokaler i Oslo.

Champagnen sto litt mer gjemt unna, for selv om UDs folk følte seg ganske sikre på at de hadde 120 stemmer, nok til å komme inn på første valgrunde, kunne de ikke være helt sikre. Avstemningen foregår nemlig skriftlig, og ikke ved håndsopprekning, som er vanlig i FN.

20 år siden sist

Hele fire valgrunder måtte til før Norge fikk det nødvendige to tredjedels flertall for å sikre seg det siste ledige europeiske setet blant de fem setene i FNs sikkerhetsråd som i dag skulle velges. Norge har ikke vært medlem av sikkerhetsrådet siden 1980.

- Som medlem av Sikkerhetsrådet vil Norge ha en fremskutt posisjon i arbeidet med internasjonal fred og sikkerhet. Medlemskapet vil bety store utfordringer og et stort ansvar, sier statsminster Jens Stoltenberg i en kommentar. Stoltenberg trekker spesielt fram kongeparets innsats for den norske valgseieren.

USAs FN-ambassadør Richard Holbrooke var meget fornøyd med at Norge kom med.

- Norge vil bringe med seg noe av den mest prinsippfaste utenrikspolitikken i verden, ledet av menn og kvinner med uklanderlig moral, og en lang, lang historie av fredsbevarende arbeid i internasjonale organisasjoner. Og dessuten en masse penger! sa han etter at resultatet var klart.

En måtte ut

FNs sikkerhetsråd har 15 medlemmer. Fem av disse, USA, Russland, Kina, Frankrikeog Storbritannia, er faste medlemmer. De 10 resterende medlemslandene velges for to år av gangen.

Av de fem medlemmene som skulle velges i dag skulle det komme to fra Europa. Med tre kandidater, Norge, Italia og Irland, måtte en velges ut.

Avstemningen foregår skriftlig. FN-ambassadørene krysser av sine kandidater, stemmesedlene sankes inn og overleveres tre opptellere som sitter i et rom like ved. For å bli valgt inn kreves to tredjedels flertall. Mangler det nødvendige flertall blir det ny valgrunde, selv om det bare er to land igjen.

Sendte fet sangerinne

Men i første runde fikk Norge bare 114 stemmer. Det var bare 2 fattige stemmer fra de 116 som hadde vært nok. Irland fikk 130 og gikk dermed rett inn. Dermed ble det en ny runde mellom Norge og Italia, som hadde fått 94 stemmer.

Begge landene har kjempet hardt til det siste. Senest for to dager siden deltok kong Harald på en mottagelse i New York, og Italia skal ha avholdt et større arrangement, der blant annet det CNN valgte å kalle «en fyldig sangerinne fra Napoli» underholdt.

I andre valgomgang økte avstanden mellom Norge og Italia fra 20 til 30. Norge fikk 100 stemmer, mens Italia fikk 70. Men to tredjedels flertall var det ikke, og dermed ble det nok en runde. Dermed gjaldt det for Norge, og land som støttet Norge, å bruke de få minuttene som var tilgjengelige før neste valgrunde på å overbevise de som satt nærmest om at de burde stemme «godt norsk».

Økte ledelsen

Og i tredje runde økte Norges ledelse over Italia igjen. Med 110 stemmer lå Norge 48 stemmer foran Italias 62, og bare fem unna de nødvendige to tredjedelene på 115 stemmer (tallet varierer noe fordi det er mulig å stemme blankt).

Etter tredje runde viste klokkene i New York 13.00, og da skulle hovedforsamlingen egentlig bryte for en tre timers lunsjpause. Møteledelsen valgte allikevel å gå rett til fjerde runde, som endte med seier til Norge.

Selv om byråkratene i UD som har jobbet med Norges kandidatur i flere år synes avstemningen trakk ulidelig langt ut i tid er det slettes ikke uavnlig at det går så mange runder før alle de ledige setene blir valgt. Men det er sjeldent det er så jevnt.

Singapore stilte uten motkandidat for det ledige asiatiske setet, og likedan Columbia for Latin-Amerika. Begge ble valgt med akklamasjon. Kampen mellom Sudan og Mauritius for det ledige afrikanske setet var hard, men endte med seier til øystaten Mauritius.

GLAD JAGLAND: Nå kan vi føre en bred norsk utenrikspolitikk i samarbeid med de andre medlemmene i Sikkerhetsrådet, sa utenriksministeren etter dagens valgseier i New York.