Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge var et land hvor kriminelle kunne gjøre hva de ville

Eva (25) ble lurt til Norge og tvunget til å selge sex i Oslo. Nå forteller hun sin historie.

BEHANDLET SOM SLAVE: For den litauiske kvinnen var Oslo aldri et trygt sted. Fra 25. juli 2009 og fram til hun rømte 18. september samme år var Oslo stedet hvor hun ble banket opp, voldtatt, truet og tvunget til å selge sex. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
BEHANDLET SOM SLAVE: For den litauiske kvinnen var Oslo aldri et trygt sted. Fra 25. juli 2009 og fram til hun rømte 18. september samme år var Oslo stedet hvor hun ble banket opp, voldtatt, truet og tvunget til å selge sex. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITAUEN (Dagbladet):- For meg framsto Norge som et land hvor kriminelle kunne gjøre hva de ville, forteller Eva (25). For den litauiske kvinnen var Oslo aldri et trygt sted.

Fra 25. juli 2009 og fram til hun rømte 18. september samme år var Oslo stedet hvor hun ble banket opp, voldtatt, truet og tvunget til å selge sex.

For de norske kundene kostet det fem hundre kroner i bilen og tusen kroner hvis de ville ha med henne hjem. For Eva kostet det smerte, ydmykelse og en konstant redsel.

- Jeg trodde ingen ville hjelpe meg. På gata så jeg politimenn, sosialarbeidere og vanlige innbyggere. Men jeg turte ikke å spørre noen av dem om hjelp, forteller Eva i dag.

Fikk rekorderstatning Dagbladet møter Eva og hennes datter på nærmere to år på et hemmelig sted i Litauen. Hun er fortsatt redd for dem som voldtok, bortførte og truet henne, og vil derfor være anonym. Dagbladet har valgt å kalle henne «Eva».

I 2011 ble det satt punktum for en av norgeshistoriens verste traffickingsaker. To litauere ble dømt i straffesaken. Den ene litaueren ble dømt til fengsel i fem år for å ha tvunget Eva til å prostituere seg på gata i Oslo. Den litauiske entreprenøren ble også dømt for å ha voldtatt henne.

39-åringen drev på den tida et byggefirma i Norge. I retten har 39-åringen opplyst at firmaet på det meste hadde 40 ansatte i Norge. Firmaet ble slått konkurs i 2009.

VOLDTATT: Allerede den første dagen i Oslo ble Eva voldtatt. Overgrepet skjedde på Olavsgaard, et hotell på Skjetten, utenfor Oslo. 
Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VOLDTATT: Allerede den første dagen i Oslo ble Eva voldtatt. Overgrepet skjedde på Olavsgaard, et hotell på Skjetten, utenfor Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

Mannen som utnyttet Eva ble dømt til å betale 200 000 kroner i erstatning.

Et fristende tilbud I 2009 var Eva i en vanskelig livssituasjon. Hun hadde ikke jobb, og var i ferd med å bli kastet ut av leiligheten. Hun og ei venninne ble kontaktet av en litauisk mann som sa han kunne ordne en jobb til dem i Norge.

- Han sa at jeg kunne få en jobb i en bar. I Litauen var det helt umulig å få en jobb, så det var et veldig fristende tilbud, sier Eva til Dagbladet. Hun og ei venninne sa ja. Jentene fikk beskjed om å ikke ta med bagasje, da de skulle få det de trengte av klær i Norge.

24. juli 2009 kom de til Oslo og ble møtt av blant annet den litauiske entreprenøren. Han kjøpte mobiltelefoner og SIM-kort til jentene. Entreprenøren og en annen litauisk mann tok med de to litauiske kvinnene til Olavsgaard, et hotell på Skjetten, utenfor Oslo. Der bestilte de to dobbeltrom.

Et vitne har seinere forklart at hun hørte entreprenøren og den andre litauiske mannen si at «de skulle ?prøve' jentene».

De to jentene tok det som en selvfølge at de to skulle bo på den ene rommet, mens mennene bodde på det andre hotellrommet. Men etter ei tid kom entreprenøren inn til de to jentene og ba venninna til Eva om å forlate rommet, har Eva forklart.

- Han ville ha sex med meg, men jeg sa nei, forteller den 25 år gamle litauiske kvinnen.

- Jeg var knust I lagmannsrettens dom forklarer Eva at «han dro henne til senga. Hun prøvde å komme seg unna og rope etter hjelp. Han ble sint og ropte at han skulle banke henne hvis hun skrek. Han holdt henne fast. Hun prøvde å dytte ham unna, og hun sparket og slo ham i ansiktet samtidig som hun gjentatte ganger sa at hun ikke ville ha sex med ham» I retten forklarte hun videre at han deretter gjennomførte et samleie med henne mens han holdt henne fast.

SOLGTE SEX I OSLO: For de norske kundene kostet det fem hundre kroner i bilen og tusen kroner hvis de ville ha med henne hjem. For Eva kostet det smerte, ydmykelse og en konstant redsel. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
SOLGTE SEX I OSLO: For de norske kundene kostet det fem hundre kroner i bilen og tusen kroner hvis de ville ha med henne hjem. For Eva kostet det smerte, ydmykelse og en konstant redsel. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Jeg var knust. Det går ikke an å beskrive hvordan jeg følte det, sier Eva.

- Dagen etter ble vi fortalt at vi skulle jobbe som prostituerte. Jeg protesterte, men da ble jeg truet. Jeg var livredd, forteller Eva. De to jentene hadde ikke penger, kunne verken engelsk eller norsk og ante ikke hvem som kunne hjelpe dem, skriver retten.

Sto på gata Eva og venninna ble kjørt til en leilighet i Schweigaards gate i Oslo, hvor også flere av bygningsarbeiderne som jobbet for 39-åringen bodde. I dommen skriver retten at de allerede samme kveld ble kjørt til prostitusjonsstrøket. 39-åringen instruerte dem om hvor de skulle stå, hvordan de skulle forholde seg for å få kunder, hvordan kundene skulle betjenes og hva de skulle ta i betaling.

«De fikk også beskjed om å gå opp og ned gata for å tiltrekke seg menns oppmerksomhet. Seksuelle tjenester i bilen skulle betales med 500 kroner, samleie hjemme hos kundene med 1000 kroner.»

Eva forsøkte den første perioden å avvise kunder. Hun hadde ikke lyst til å selge sex. Eva forklarer at hun sto ved en sidevei ved Grev Wedels plass ved Akershus festning, rett ved den litauiske ambassaden.

- Men det gikk ikke i lengden å avvise kunder. Han fulgte med hele tida, og så også hva jeg sa til kunder, og han fulgte med på hvor mye jeg fikk betalt, forteller Eva.

Sju kunder på en kveld - Jeg hadde gjennomsnittlig tre til fire kunder hver natt, forteller hun.

I dommen står det at de to jentene «kunne ha fra ingen til sju kunder per kveld». I retten kommer det fram at de også kunne få beskjed om å jobbe mer hvis de hadde hatt for få kunder.

- RETTSLØSE: - Vi har hørt fra flere traffickingofre fra Norge og Vest-Europa at de føler seg helt rettsløse, sier Kristina Misiniene fra organisasjonen Caritas. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- RETTSLØSE: - Vi har hørt fra flere traffickingofre fra Norge og Vest-Europa at de føler seg helt rettsløse, sier Kristina Misiniene fra organisasjonen Caritas. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Den første kunden var en eldre mann, forteller Eva. Så mye mer ønsker hun ikke å huske.

- Det var alle typer mennesker. Gamle, unge, fulle og edru, forteller hun.

I retten kommer det fram at hun ble utsatt for seksuelle overgrep av bakmennene. De to litauerne krevde gjentatte ganger sex av Eva.

Et helvete Eva forteller Dagbladet at det var et helvete. I retten kommer det fram at venninna til Eva flere ganger forsøkte å få de to litauiske mennene til å stoppe å plage henne.

«Det hjalp ikke,» skriver retten. En gang ble hun slått av den ene litaueren da hun nektet å ha sex med 39-åringen, forteller et vitne. En annen gang kastet den litauiske bedriftseieren en stol etter henne. Han truet med å slå henne med belte. Og hun ble ved en anledning «slått og fikk blåmerker». En kveld hun ble utsatt for særdeles grov vold og overgrep fra 39-åringen, bestemte hun seg. Hun måtte rømme.

Eva rømte gjennom et vindu og klarte å komme i kontakt med en litauisk venn som bodde i Sverige. Hun forlot Norge 17. september 2009.

To år seinere konkluderer retten med at Eva ikke visste hva hun gikk til når hun reiste til Norge.

DRØMMER OM NORMALT LIV: - Jeg har igjen begynt å drømme om et normalt liv, forteller Eva når hun møter Dagbladet i Litauen.
DRØMMER OM NORMALT LIV: - Jeg har igjen begynt å drømme om et normalt liv, forteller Eva når hun møter Dagbladet i Litauen. Vis mer

«Hun ble lurt, og det er straffeskjerpende at 39-åringen heller ikke lot henne få beholde det hun tjente, men i stedet brukte pengene til egne formål. Hun ble også manipulert og holdt innenfor en psykisk dominans som var basert på makt, skremsel og frykt. Denne sfære gjorde at hun ikke hadde reell mulighet til å bryte ut.»

Ble dømt Først en måned seinere ble politiet klar over saken. Etter at 39-åringen skal ha gjennomført en grov voldtekt av Evas venninne, tok hun kontakt med politiet. Eva var da allerede tilbake i Litauen.

- En dag ringte litauisk politi meg. Da jeg kom til politistasjonen, var en av de norske politimennene jeg husket fra horestrøket der.

Politimannen var Rune Sivertsen fra Oslo-politiet. Da han møtte Eva, jobbet han for Stop-prosjektet, som spesialiserte seg på menneskehandel.

- Hun så redd og usikker ut. Det var klart at hun var ny i miljøet, sier Sivertsen om da han møtte henne på gata i Oslo. Han ble seinere etterforskningsleder i Evas sak.

- Vi har ikke sett så mange grove saker som denne, men vi er ikke naive. Vi tror det er flere der ute som vi ikke klarer å hjelpe, sier politioverbetjenten. Han forteller at det litauiske miljøet er spesielt brutalt.

- De er ofte voldeligere og mer brutale, og utsetter de prostituerte for mer overgrep, sier Sivertsen.

Eva fortalte hele historien til norsk politi, og to år seinere ble 39-åringen og én av hans medhjelpere dømt i norsk rett.

Et normalt liv 39-åringen fikk fem års fengselsstraff.

I retten konkluderte dommeren at «tatt i betraktning at det dreier seg om to voldtekter som må betraktes som særlig ydmykende for de to kvinnene, menneskehandel med Eva som var kynisk planlagt uten tanke for hva tiltalte utsatte henne for og hallikvirksomhet i nærmere to og en halv måned med prostitusjon for Evas venninne nærmest daglig — er riktig straff fengsel i fem år».

Den litauiske medsammensvorne fikk fengsel i ett år og en måned.

Nå håper Eva på ei lysere framtid. Pengene hun fikk i erstatning har hun brukt på å kjøpe seg en leilighet til seg og sitt barn og samboer.

- Jeg har igjen begynt å drømme om et normalt liv, forteller hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media