- HAR DET ETTER FORHOLDENE BRA:  De fire nordmennene om bord på «Estelle» sitter i varetekt i Israel. Ambassadepersonell opplyser at det står bra til med de fire. Foto: REUTERS
- HAR DET ETTER FORHOLDENE BRA: De fire nordmennene om bord på «Estelle» sitter i varetekt i Israel. Ambassadepersonell opplyser at det står bra til med de fire. Foto: REUTERSVis mer

Norge varsler protest mot anholdelse av nordmenn

Vil formelt protestere overfor Israel mot at nordmennene som var om bord i Gaza-skipet Estelle, ble arrestert og brakt inn til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fire nordmennene Aksel Hagen, Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold var om bord i Estelle. Skipet ble lørdag bordet av israelske soldater og ført til havnebyen Ashdod sør i Israel.

- De sitter i varetekt i Israel og vil trolig bli deportert fra landet. Vår ambassade har vært på besøk hos dem i dag, og de har det etter forholdene bra, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han har ingen opplysninger om at det vil bli åpnet noen straffesak mot nordmennene.

- Vi har bedt om at de løslates så snart som mulig, sier han søndag.

Nordiske land Også SV-leder Audun Lysbakken krever at de fire løslates så raskt som mulig.

- Det er en frihetsberøvelse som er totalt uakseptabel, sier han.

Lørdag beskrev utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) det som en kraftig overreaksjon at nordmennene ble arrestert og brakt inn til Israel.

- Både Norge og de andre nordiske landene vil protestere formelt overfor israelske myndigheter på dette, sier Andersen.

Det var også aktivister fra Finland og Sverige og mange andre land om bord i Estelle.

Elektrosjokkvåpen Ifølge Torstein Dahle, som er leder for Ship to Gaza Norway, ble israelerne som var om bord i skipet, behandlet hardere enn de andre aktivistene da skipet ble bordet.

- Under kapringen har de maskerte israelske soldatene brukt elektrosjokkvåpen, og det har først og fremst gått ut over de tre israelske deltakerne på Estelle, sier han.

Skipet var på vei til det palestinske området Gazastripen med propalestinske aktivister og bistandsmateriell som fotballer, barnebøker og medisinsk utstyr da det ble bordet.

(NTB)