COCHABAMBA, BOLIVIA 20100407: Rettsaken mot de tre jentene som er tiltalt for å forsøke å smugle 22,5 kilo kokain fra Bolivia til Norge er nå i gang.   Her er Stina Brendemo Hagen sammen med tolken Hanne Baardseth (halvt skjult) og Augusto Cecar Toro Blacutt (m/ ryggen til) i rettssalen.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
COCHABAMBA, BOLIVIA 20100407: Rettsaken mot de tre jentene som er tiltalt for å forsøke å smugle 22,5 kilo kokain fra Bolivia til Norge er nå i gang. Her er Stina Brendemo Hagen sammen med tolken Hanne Baardseth (halvt skjult) og Augusto Cecar Toro Blacutt (m/ ryggen til) i rettssalen. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.Vis mer

Norge varslet statsadvokaten om at Stina hadde rømt

Først da hun dukket opp på den norske ambassaden i Brasil, visste statsadvokaten at Stina var ute av Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi hadde ikke bevis for at hun hadde forlatt Bolivia før vi fikk opplyst det fra den norske ambassaden i Brasil, sier Camilo Medina ved statsadvokatens kontor til Dagbladet.

- Stina Brendemo Hagen har trolig ikke reist via en offisiell grensepost. Det er mye mer sannsynlig at hun rømte i områder der vi ikke har grensevakter utplassert, sier Medina.

En gruppe nordmenn skal ha besøkt Cochabamba kort tid før Stina forsvant, men Medina sier de foreløpig ikke mistenker at nordmenn har hjulpet henne i flukten.

Vil sikte medhjelpere - Vi har så langt fokusert på bolivianere. Men vi er fortsatt tidlig i etterforskningen, sier Medina til Dagbladet.

- Hva vil dere gjøre om dere finner at noen - bolivianere eller nordmenn - har hjulpet henne?

- Da vil vi etterforske dem, med målet å kunne sikte dem i saken.

- Vet dere om Stina var alene da hun forlot Bolivia?

- Det vet vi ikke.

Taus Pressevakt Kjetil Elsebutangen i UD er sedvanlig ordknapp om statsadvokatens opplysninger.

- Jeg kan bare bekrefte det vi har sagt tidligere, sier Elsebutangen til Dagbladet.

I går opplyste Elsebutangen følgende:

- Vi har over tid gitt henne konsulær bistand. Utenrikstjenesten har ikke utstedt noe pass, og vi er ikke kjent med hvor hun befinner seg, sier Kjetil Elsebutangen til Dagbladet.

Forsvant I Bolivia har statsadvokaten startet prosessen med å utstede en internasjonal arrestordre. 21-åringen er fra før etterlyst i alle land i Sør-Amerika.

Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) ble i slutten av juli sluppet ut av fengsel mot kausjon på rundt 350 000 kroner.

Nå viser det seg at hun har brutt vilkårene ved å ikke overholde meldeplikten overfor fengselsvesenet. Etter at hun unnlot å melde seg til rutinesjekken, har hun vært på flukt fra Bolivia.

Barnet hun har født i fengsel er nå hjemme i Norge med sin bestemor.

ORDKNAPP: Kjetil Elsebutangen i UD. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
ORDKNAPP: Kjetil Elsebutangen i UD. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer