Norge: verdens beste kvinneland

Norge er verdens beste land å bo i for kvinner, ifølge en ny FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når det gjelder politisk deltakelse, økonomisk selvstendighet, helse og velferdsordninger for kvinner er det i sum ingen som slår Norge.

Det er FNs Human Development Report som slår dette fast. Den årlige gigantiske FN-rapporten har de siste åra kåret Norge til det beste landet å bo i for alle.

Men også når man bare tar utgangspunkt i mål og kriterier for likestilling i familie og samfunn og kvinners stilling, helse og velferd, får Norge toppscore. Island lå noen år foran, men nå er Norge øverst på lista.

De tre kvinnene Dagbladet møter på bar i Oslo sentrum - Solfrid Lillemo (35), Linda Auberg (29) og Guro A. Roald (25) - nikker bekreftende.

- Jo, det tror jeg stemmer bra, og det er vi stolte av, sier Solfrid.

- Norge er et veldig bra land for kvinner, det er ikke mange land som er bedre, sier Linda.

Guro, som har bodd i Australia, er enig.

Kan velge

- Når man har bodd i andre land, ser man lettere hvor bra Norge er. Man betaler mye i skatt, men velferdsordningene i Norge er gode. Vi er heldige som bor i et land der alle får utdanning. Det er ingen selvfølge i alle land, sier hun.

De tre kvinnene, som er kolleger i teleselskapet TDC, er enige om at det viktigste er retten til utdanning og egen inntekt.

- Det gir oss valgmuligheter. En kvinne i Norge må ikke ha en mann til å forsørge seg. Vi kan velge det, hvis vi ønsker å ha en mann. Men det er godt å ha det valget, sier Solfrid, som selv er gift og har et barn.

- Nå man leser «Bokhandleren i Kabul», skjønner man i alle fall at vi ikke har det så verst her. Vi slipper å bli passet på av en mann og klarer oss selv. Vi er ikke underlegne våre menn, sier hun.

Guro peker også på at det er akseptert i Norge at mannen er hjemme med barna mens kona gjør karriere og reiser verden rundt.

Fortsatt en jobb å gjøre

Men de tre kollegene er også enige om at likestillingen ikke er kommet langt nok i arbeidslivet.

- Når det gjelder lønn og lederstillinger, er det et godt stykke igjen. Det er heller ikke kommet langt nok på hjemmebane. Det er nok mange flere kvinner som jobber dobbelt enn menn. Men i mitt tilfelle er det nok litt min skyld, også. Mannen min gjør så godt han kan, men jeg har vel en tendens til å ordne opp. Vi kvinner må nok slippe mennene mer til, sier Solfrid.

Statistikkene som i sum viser at Norge er det beste landet for kvinner, ble publisert nylig i England. Derfor er journalist Tanya Branigan fra den engelske storavisa The Guardian i Norge for å jakte på kvinneparadiset.

Hun har snakket med kvinner i alle aldrer - og noen menn.

- Det virker som om det her er lettere å kombinere barn med jobb, og som om ordningene for barnepass er bra. Mennene er fornøyde med å kunne ta permisjon og være hjemme med barna. Det kan virke som om arbeidslivet her er mer familieorientert enn i mitt land. Det sier mennesker som også har bodd i England. Men mange peker på at det er få kvinner i lederstillinger, sier Branigan.

Redd for vold

Det negative kvinnene trekker fram, er kroppsfiksering og vold mot kvinner.

- Vold mot kvinner i familien og utenfor er noe kvinner overalt i verden er bekymret for, også i Norge, sier Branigan.

Hun ville også teste hvordan norske menn oppfører seg mot kvinner ute på bar, om de er oppmerksomme overfor kvinner eller ikke.

- Jeg gikk inn på en sportsbar og tok en drink. Mennene så på fotball. Ingen kom bort til meg. I England hadde det nok ikke gått lang tid før noen hadde kommet bort for å prate, sier Branigan.

Wenche Traasdal mener nordmenn tar vare på hverandre. Her med sønnen Anders (2)