Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norge verdens beste land å bo i

Norge ligger på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve.

BEST: Vi lever i det landet i verden det er best å leve, ifølge FN.
Foto: Cornelius Poppe /  SCANPIX
BEST: Vi lever i det landet i verden det er best å leve, ifølge FN. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Norge ligger nok en gang på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve. Rangeringen av de 182 landene på listen er gjort av FNs utviklingsprogram (UNDP), basert på kriterier som forventet levealder, skrive- og leseferdigheter, skolegang og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger.

Også flere ganger tidligere har Norge tronet øverst i kåringen.

Afghanistan på bunn
I år ligger Australia, Island, Canada og Irland rett under førsteplassen. I den andre enden av listen finner vi Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Niger, som alle er blant de ti landene med lavest human development index. Rangeringen er basert på tall fra 2007, med andre ord før finanskrisen skapte problemer for mange land rundt om i verden.

Kina bykser fram Kina er landet som har hatt størst framgang siden forrige rangering i arbeidet med å bedre levekårene for sine innbyggere.

På årets liste ligger Kina på 92. plass, sju plasser høyere enn i fjor. Årsaken er blant annet høyere inntekter, lengre forventet levealder og forbedringer innen utdanningssystemet.

De fleste landene nederst på listen ligger i Afrika. Aller nederst er Niger, hvor den forventede levealderen er 50 år - 30 år kortere enn i Norge.

- Mange land har opplevd tilbakeslag de siste tiårene, i møte med økonomisk nedgang, konfliktrelaterte kriser og hiv/aids-epidemien. Og dette var før følgene av den globale økonomiske krisen gjorde seg gjeldende, heter det i en uttalelse fra UNDP.

Kongo fattigst
Halvparten av befolkningen i de fattigste 24 landene er analfabeter, mens 20 prosent kan lese og skrive blant landene rundt midten av listen. Målt etter BNP per capita er de 35.000 innbyggerne i Liechtenstein de rikeste i verden. Takket være 15 banker og en rekke andre finansselskaper blir BNP per innbygger på hele 498.000 kroner i det vesle fyrstedømme.

Det fattigste landet er Kongo, hvor gjennomsnittsinntekten ligger på 1.738 kroner i året.
NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling