LIKT SMITTENIVÅ: Stoltenberg mener Norge og Sverige vil ha godt av å være på et lavt smittenivå sammen. Reporter. Frode Andresen. Video: Christian Wehus Vis mer

Norge verre enn Sverige

Norge har forbigått Sverige i smittetrykk, viser tall fra ECDC. Norske helsemyndigheter håper på mer reising mellom landene.

Publisert
Sist oppdatert

Søndag opplyser Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) at Norge har forbigått Sverige i smittetrykk. Norge har registrert 24,8 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager, mens Sverige har registrert 24,0.

Norge har de siste ukene opplevd en skarp økning i smittetrykk, som hovedsakelig skyldes omfattende lokale utbrudd i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad, som knyttes til studentmiljøer og et religiøst miljø. For bare et par uker siden var smittetrykket i Norge omkring 13 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

FORSLAG: Regjeringen åpner for å fraråde reiser til særlig utsatte områder i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet. Reporter: Frode Andresen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Reising

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til Dagbladet at dette kan åpne for mer reising mellom Sverige og Norge.

- Jeg tenker at Sverige og Norge vil ha godt av å være på et lavt smittenivå sammen, slik at man også kan krysse grensene som før. Det ser ganske lovende ut, men vi må stanse vår økning i smittetrykk. Jeg tror at Sverige kommer til å fortsette sin nedgang, men det er alltid en fare for økning så lenge bare en liten andel av befolkningen er immune, sier Stoltenberg til Dagbladet.

- Kan dette åpne for mer reiser mellom Norge og Sverige?

- Det kan det absolutt. Men Norge kommer til å holde seg til de grensene vi har satt.

BERGEN: Statsminister Erna Solberg (H) om tilfellene i Bergen med ukjent smittevei. Video: Christian Wehus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Fargekoder

Helsedirektør Bjørn Guldvog er enig med Stoltenberg, men poengterer at Norge fortsatt vil forholde seg til fargesystemet, hvor land og regioner rødlistes dersom de overstiger et smittetrykk på 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

- Det vil det nok bli etterhvert som smittetrykket mellom landene faktisk blir likt. Nå er det fremdeles slik at vi har disse fargekodene, som gjør at det bare er noen regioner i Sverige som man kan reise til, og noen som fører til karantene når vi kommer tilbake igjen, sier Guldvog til Dagbladet.

Hardere rammet

Sverige har derimot blitt betydelig hardere rammet av covid-19. Per 12. september hadde Sverige registrert 86 505 smittetilfeller og 5846 dødsfall. Samtidig var det blitt registrert 11 924 smittetilfeller i Norge og 265 dødsfall.

Helseminister Bent Høie er glad for at Sverige opplever en bedring.

- Det er heldigvis slik at det er Sverige som har beveget seg i vår retning, og det er jeg veldig glad for. Dette viser at den svenske regjeringens satsing på testing og smittesporing ser ut til å gi resultater. Det er styrking av nettopp dette arbeidet vi også må ha i Norge, sier Høie til Dagbladet.

- ALVOR: Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen kom med en kraftig advarsel til innbyggerne i Bergen på lørdagens pressekonferanse. Video: NTB Vis mer

Strategi

Statsminister Erna Solberg mener at vi har valgt riktig strategi for å hindre spredning av covid-19.

- Vi har valgt riktig strategi, og klarer fortsatt å håndtere dette. Det er to store utbrudd som nå har løftet oss til over 20 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Hadde vi tatt bort dem, så hadde vi ligget nærmere 10, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Det er fortsatt slik at vi ser på nye innleggelser og lave dødstall i Norge. Vi må være forberedt på lokale utbrudd. Det er en fellesnevner for alle utbruddene, og det er at man ikke følger de grunnleggende smittevernreglene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer