Norge verst på boliglista

Det er vanskeligere for ungdom å kjøpe bolig i norske storbyer enn i andre nordiske land, viser en ny undersøkelse fra NOVA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsker Erling Annaniassen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har sammenlignet boligutviklingen i Norge, Sverige og Danmark.

- De har et mer enhetlig og organisert boligmarked i begge landene. Det som særmerker boligmarkedet sammenlignet med det norske, er at begge land har en allmennyttig utleiesektor der man slipper å betale kontante innskudd, noe som gjør at unge har lettere for å slippe inn på markedet i de større byene, sier Annaniassen til NRK.

Statssekretær Sverre Bugge i Kommunal- og regionaldepartementet sier at Norge i større grad har satset på at folk skal eie sine egne boliger, men at Norge har noe å lære av Danmark når det gjelder ungdomsboliger.

Regjeringen foreslår å bygge 1.000 studentboliger og 1.600-1.800 nye utleieboliger neste år. Ifølge Bugge får studentboligene opptil 60 prosent tilskudd, mens ungdomsboligene får opptil 30 prosent.

(NTB)