- Norge vil få ripe i lakken

Situasjonen er helt fastlåst i oljestreiken.

 Stenges:  All produksjon på norsk sokkel vil stanses dersom lockouten trår i kraft ved midnatt i natt. 
Foto: Statoil
Stenges: All produksjon på norsk sokkel vil stanses dersom lockouten trår i kraft ved midnatt i natt. Foto: StatoilVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen ble det nok et brudd i meklingen i oljesektoren, etter at det søndag morgen ble klart at det ikke var grunnlag for å legge frem noen skisse.

- Vi blir ikke enige
Fredag kveld innkalte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm partene i streiken til møte, og det ble spekulert i at streiken ville ende med tvungen lønnsnemnd.  Dette skjedde etter at arbeidsgiversiden gikk ut og meldte om lockout fra midnatt natt til tirsdag. Det ble ingen tvungen lønnsnemnd, Bjurstrøm ønsket å oppfordre partene til å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Dersom ikke det blir enighet i løpet av dagen vil all produksjon på norsk sokkel stanses fra midnatt.

- Det betyr at all eksport av olje og gass vil stoppe opp, sier informasjonssjef i Oljeindustriens landsorganisasjon, Eli Ane Nedreskår.

Mange som arbeider i leverandørindustrien vil bli permittert, og myndigheter og oljeselskapene går glipp av 1,8 milliarder kroner hver dag.

- Dessuten vil Norge, som energileverandør til Europa, få en ripe i lakken fordi vi ikke lenger vil være like stabile leverandører, sier hun.

- Vi håper derfor at regjeringen nå bryter inn. Situasjonen er helt fastlåst, og vi kommer ikke til å bli enige, sier hun videre.

Dette krangler de om
Konflikten i oljestreiken dreier seg om vilkårene til offshorearbeidere i oljesektoren som pensjonerer seg når de er 62 år. Tidligere har disse hatt en gavepensjon som gir like gode pensjonsutbetalinger som dem som går av ved ordinær pensjonsalder, men denne fjernet Statoil tidligere i år.

Fagforeningene krever nå å få pensjonsavtalen tilbake og tariffestet, og tok 708 personer ut i streik fra 24. juni da det ble klart at dette ikke ville være mulig. 

- Vi kan ikke være med på en ordning der kompetent arbeidskraft som vi har behov for, blir belønnet for å ta tidlig pensjon, sier Nedreskår.

Andre vil komme etter
Hun sier at dette er et prinsipielt spørsmål.

- Dersom arbeidsgivere går med på dette, er det grunn til å anta at også andre grupper vi representerer, som for eksempel ansatte i leverandørsektoren, vil komme etter og kreve det samme. Det kan også utvikle seg til at arbeidsgrupper som vektere og flygeledere, som raskt rammer en tredjepart med å streike, også vil kreve dette, sier hun.