Norge vil ha enighet om Irak

Norges FN-ambassadør Ole Peter Kolby oppfordret i går Sikkerhetsrådet til å komme fram til full enighet i debatten rundt Irak. Alle de fem faste medlemslandene i rådet har sprikende oppfatninger om FNs resolusjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Storbritannia ønsker kun én resolusjon som åpner for militær makt med mindre Irak etterfølger FNs krav. De tre andre faste medlemmene av sikkerhetsrådet - Kina, Frankrike og Russland - har satt seg imot dette forslaget. Disse landene ønsker to resolusjoner: Hvis ikke Irak innfrir FNs krav om våpeninspeksjoner, ønskes en annen resolusjon som truer med konsekvensene.

Alle FNs medlemsnasjoner har de to siste dagene hatt mulighet til å tegne seg på talerlisten i FNs sikkerhetsråd. I går holdt Norges FN-ambassadør Kolby et innlegg der han understreket at nødvendigheten av at FNs våpeninspektører må få adgang til alle områder av Irak - også Saddam Husseins palasser. Kolby gjentok at Irak må bøye seg for Sikkerhetsrådets resolusjoner, men at alle eventuelle reaksjoner mot landet må ha forankring i internasjonal lov. Han la også vekt på at alt må gjøres for å unngå å bruke militær makt overfor Irak.

USAs innlegg hadde en mye mildere ordlyd enn tidligere, skriver Nettavisen. I stedet for å true med å ta i bruk «alle nødvendige midler» dersom Irak ikke innfrir kravene, har amerikanerne nå foreslått den mindre aggressive formuleringen «alvorlige konsekvenser».