Norge vil ha mer hvalslakt

Norge krever at forbudet mot kommersiell fangst må oppheves og vil ha strøket forbudet mot fabrikkskipfangst av spermhval og spekkhoggere. Greenpeace raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norge har gjennom en årrekke reservert seg fra hvalfangstkommisjonens vedtak mot kommersiell hvalfangst. Regjeringen og hvalfangstbyråkratene mener vedtaket bryter med hvalfangstkonvensjonen av 1946.

Spekkhoggere

På siste møte i kommisjonen gjorde Norge det samtidig klart at også paragrafen som forbyr fabrikkskipfangst på spermhval, spekkhoggere og bardehvaler bør fjernes.

- Helt siden 1982 - da paragrafen mot kommersiell fangst kom - har vi reservert oss mot vedtaket. Den gang ble det besluttet at det innen 1990 skulle foretas bestandregistreringer, noe Norge er alene om å ha gjennomført. Forutsetningene for vedtaket er dermed brutt og paragrafen bør derfor fjernes, sier Norges hvalfangstkommissær, UDs Odd Gunnar Skagestad.

Han understreker at Norge i dag har ikke noen konkret plan om å starte fangst på andre arter, men at vi vil ha muligheten. En rekke arter har i dag store bestander og er således uproblematiske å fangste på, sier Skagestad til Dagbladet.

Bare Russland har foruten Norge reservert seg fra paragrafen om såkalt 0-fangst. Men også Japan støtter Norges syn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer