Norge vil ha mer hvalslakt

Norge krever at forbudet mot kommersiell fangst må oppheves og vil ha strøket forbudet mot fabrikkskipfangst av spermhval og spekkhoggere. Greenpeace raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har gjennom en årrekke reservert seg fra hvalfangstkommisjonens vedtak mot kommersiell hvalfangst. Regjeringen og hvalfangstbyråkratene mener vedtaket bryter med hvalfangstkonvensjonen av 1946.

Spekkhoggere

På siste møte i kommisjonen gjorde Norge det samtidig klart at også paragrafen som forbyr fabrikkskipfangst på spermhval, spekkhoggere og bardehvaler bør fjernes.

- Helt siden 1982 - da paragrafen mot kommersiell fangst kom - har vi reservert oss mot vedtaket. Den gang ble det besluttet at det innen 1990 skulle foretas bestandregistreringer, noe Norge er alene om å ha gjennomført. Forutsetningene for vedtaket er dermed brutt og paragrafen bør derfor fjernes, sier Norges hvalfangstkommissær, UDs Odd Gunnar Skagestad.

  • Han understreker at Norge i dag har ikke noen konkret plan om å starte fangst på andre arter, men at vi vil ha muligheten. En rekke arter har i dag store bestander og er således uproblematiske å fangste på, sier Skagestad til Dagbladet.

Bare Russland har foruten Norge reservert seg fra paragrafen om såkalt 0-fangst. Men også Japan støtter Norges syn.

Sjokkert

- Dersom det skulle lykkes Norge å få slettet forbudet mot kommersiell fangst og deretter få strøket forbudet mot fabrikkfangst på spermhval, spekkhoggere og bardehvaler, vil det kunne bli fritt fram å drive fangst på en rekke hvalarter med fabrikkskip i nære og fjerne farvann. Tatt i betraktning Norges rolle i den historiske rovdriften på verdenshavene, er dette sjokkerende, sier Frode Pleum i Greenpeace til Dagbladet.

Den internasjonale miljøorganisasjonen kjører nå en kraftig aksjon mot norsk hvalfangst.

SJOKKERT: Miljøbevegelsen er sjokkert. Norge vil reise seg som hvalnasjon og kjempe for å stryke forbudsparagrafene.