Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge vil ikke bidra til FN-styrke

Forsvarssjefen avviser SHIRBRIG-deltakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Sverre Diesen gjør det klart at Norge ikke kommer til å bidra til FNs hurtigstyrke SHIRBRIG verken nå eller i uoverskuelig framtid.

Det er i et brev til SHIRBRIGs leder, general Franciszek Kochanowski, at Diesen opplyser dette.

Diesen deler sitt syn med de øvrige nordiske landene.

- Vi vet at de nordiske landene har konkludert med at de vil trekke seg, eller at vi bør nedlegges ved konsensus. Men dette må du spørre de norske myndighetene om, sier Kochanowski til Aftenposten.

Det er tolv medlemsland i SHIRBRIG, i tillegg til Norge, Sverige, Finland og Danmark. Det var daværende FN-generalsekretær Kofi Annan som i 1997 var med på å åpne SHIRBRIGs hovedkvarter i København. FN-styrken skulle rykke ut på kort varsel der FN trengte hjelp til fredsbevarende operasjoner.

Kochanowski sier styrken er avhengig av at flere land garanterer for sin militære deltakelse.

- Det har de fleste medlemmene sluttet å gjøre, blant annet fordi de har bundet opp midler i Afghanistan og delvis Irak, sier Kochanowski.

Forsker Ståle Ulriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) mener at Norge i militær forstand har prioritert NATO på bekostning av FN.

SYNLIGE UTE I VERDEN: Norge har i en årrekke markert seg som pålitelig leverandør av soldater til FNs fredsbevarende styrker. Her fra Mitrovica i Kosovo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
SYNLIGE UTE I VERDEN: Norge har i en årrekke markert seg som pålitelig leverandør av soldater til FNs fredsbevarende styrker. Her fra Mitrovica i Kosovo. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

- Det har vært mange fine ord, men veldig lite konkret er gjort for å bidra til FN-operasjoner, sier Ulriksen.

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sier det vil være «mest ønskelig» dersom medlemslandene sammen blir enige om nedleggelse. Det kan tidligst skje på et møte i november.

(NTB)

image: Norge vil ikke bidra til FN-styrke

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!