Statsminister Jens Stoltenberg møtte fredag EU-president Herman Van Rompuy i Brussel. Foto: EPA / THIERRY ROGE / NTB scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg møtte fredag EU-president Herman Van Rompuy i Brussel. Foto: EPA / THIERRY ROGE / NTB scanpixVis mer

Norge vil inn i EUs banktilsyn, men krever egne ordninger

Selv om vi ikke er medlem av unionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Norge ønsker å delta i det felles banktilsynet som EU nå skal sette opp, men med særordning for Norge, sa statsminister Jens Stoltenberg i sitt møte med EU-presidenten, Herman van Rompuy.

Under møtet stilte Herman van Rompuy seg åpen for norsk deltakelse i det nye banktilsynet, fordi EU også vil ha et best mulig tilsyn med bankene over landegrensene, fortalte Norges statsminister etter møtet.

- Vi ønsker å bli en del av et felles tilsyn. Men Norge må få egne ordninger. Norge er verken med i EU eller i euro-samarbeidet. Det må opprettes et samarbeid der Norge kan delta i tilsynet, samtidig som norsk suverenitet opprettholdes. Grunnloven beskytter mot at et onternasjonalt organ kan gripe inn overfor norske selskapet, sa statsminister Stoltenberg.

Et felles europeisk banktilsyn er et steg på veien mot en bankunion i EU. Dette er et av tiltakene mot den økonomiske krisa i euro-området, som begynte i bankvesenet og så spredte seg til statene og til slutt endte i sosial krise, med nå 26 millioner arbeidsledige i EU.

- En årsak til finanskrisa var at alfor mange av bankene låne ut altfor mange penger og var for svake. Så måtte statene redde bankene. Vi kan ikke ha et bankvesen der de private tar de store gevinstene når det går bra, mens fellesskapet må ta regninga når det går dårlig, uttalte Stoltenber etter møtet.

Men helt hvordan Norge skal delta er ennå uklart for Stoltenberg. Skal Norge sitte i styret med stemmerett? Statsministeren vet ikke.

- EU er ikke ferdige med dette sjøl engang. Noen land er med i euro-samarbeidet og andre ikke. Hvordan de vil gjøre dette, vet vi ikke ennå, sier han.

Våre to naboland Danmark og Sverige har ikke innført euro, og de har heller ikke forpliktet seg til å delta i et felles banktilsyn.

Herman van Rompuy uttalte seg veldig fornøyd med forholdet til Norge, som han kalte «en av EUs fremste handelspartnere». Men han nevnte også enkelte såre punkter.

- Vi hadde en fruktbar diskusjon om saker hvor vårt samarbeid kan forbedres, så som forsinkelser i EØS med å innføre EUs lovgiving og visse nylige tiltak i handel med jordbruksvarer, sa Van Rompuy.

Dete siste gjelder de økte tollsatsene i Norge på ost, som vakte harmed i store deler av EU. Men Stoltenberg forklarte EU-presidenten at Norges innførsel av landbruksvarer fra EU har økt med 150 prosent, fordi Norge samtidig har økt de tollfrie kvotene til EU.

Egentlig virker den høye tollsatsene som ei demning som er så høy at det i praksis er umulig å innføre landbruksvarer til Norge fra EU. Men så lager Norge et «passende stort» hull for å slippe ønsket mengde varer gjennom.

Statsminister Stoltenberg skal seinere i dag møte kommissæren for økonomi i EU, Olli Rehn, som i dag la fram de økonomiske utsiktene for EU.

- Vi kan oppsummere dagens situasjon med at vi har fått skuffende harde tall fra slutten av fjoråret. Vi har noe mer oppmuntrende tall fra den siste tida, men disse er usikre. Det er også utsikter til økt tillit fra investorene i framtida, sa EUs økonomikommissær Olli Rehn.

EU-kommisjonen regner med en økonomisk nedgang på 0,3 prosent i år. De 17 euro-landene er i resesjon et år lenger enn Kommisjonen regnet med tidligere.

Antall arbeidsledige fortsetter også å stige. I EU samlet vil andel uten arbeid nå 12,2 prosent i løpet av dette året. Verken privat eller offentlig forbruk kan øke og få hjulene igang igjen.

Olli Rehn tror ikke økonomien vil snu for alvor før i 2014, og han venter da en økonomisk vekst på skarve 1,4 prosent. Det er et lys i tunnellen, men det er langt fram dit, med andre ord.

Statsminister Stoltenberg skal også ha et møte med presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, seinere i dag.