NORGE I FORHANDLINGER:  Flere nordeuropeiske land forhandler nå om en avtale med afghanske myndigheter for å returnere mindreårige asylsøkere til mottakssentre i hjemlandet. Bildet viser lekende barn i hovedstaden Kabul. Illustrasjonsfoto: Massoud Hossaini / AFP Photo
NORGE I FORHANDLINGER: Flere nordeuropeiske land forhandler nå om en avtale med afghanske myndigheter for å returnere mindreårige asylsøkere til mottakssentre i hjemlandet. Bildet viser lekende barn i hovedstaden Kabul. Illustrasjonsfoto: Massoud Hossaini / AFP PhotoVis mer

Norge vil sende asylbarn tilbake til Afghanistan

- I strid med FNs anbefalinger, mener Redd Barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og flere nordeuropeiske land er i gang med å forhandle om en avtale med afghanske myndigheter som skal gjøre det mulig å returnere mindreårige asylsøkere til såkalte mottakssentre i Afghanistan.

- Problematisk, mener Redd Barna.

- Dette er planer som ble nedfelt i regjeringsplattformen i Soria Moria 2, og som vi har jobbet med siden da. Vi har gradvis kommet et godt stykke på vei og samtalene er for så vidt i havn, men det gjenstår noen detaljer og endelig godkjennelse fra afghanske myndigheter, sier statssekretær i Justisdepartementet, Pål K. Lønseth, til NTB.

Norge deltar i forhandlingene sammen med Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland, og arbeidet ledes av Sverige, opplyser Lønseth.

Hjemsendelsen gjelder mindreårige asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov, det vil si at de ikke har fått asyl og ikke har rett til beskyttelse på humanitært grunnlag. Ifølge Lønseth er det snakk om mottakssentre, eller omsorgssentre, hvor barn skal få omsorg, opplæring og skolegang.

Kritisk Humanitære organisasjoner som Redd Barna har imidlertid stilt seg kritisk til planene.

- Vi er svært kritiske, først og fremst fordi disse planene har utspring i noen innvandringsregulerende tiltak regjeringen vedtok, og ikke fordi de skal være bra for barn. Vi er også bekymret på grunn av situasjonen i Afghanistan, da dette er et meget utrygt sted. Det virker spesielt å sende barn og unge til et land som er så ustabilt, sier Janne Oline Raanes, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Hun frykter barn kan bli sendt til sentrene og bli der en stund, for så å forsvinne og kanskje prøve å søke asyl på nytt på grunn av den utrygge situasjonen i landet.

Raanes minner om at FNs barnekomité i 2010 kritiserte Norge for oppfølgingen av enslige mindreårige asylsøkere, og mener Norge ikke lytter til kritikken.

- Norge tar ikke ansvar for barn på flukt med dette tiltaket, og de handler i strid med FNs anbefalinger, sier hun.

Lønseth sier asylbarn ikke returneres dersom dette anses som utrygt.

- De som returneres har fått sitt beskyttelsesbehov grundig vurdert. Dersom det ikke hadde vært ansett som trygt, ville de ikke blitt sendt tilbake. Det er ikke slik at asylsøkere ikke kan returnes til et sted bare fordi det ikke er like trygt som Norge, sier Lønseth.

Kan ta tid Ifølge Lønseth er foreløpig ingen av mottakssentrene opprettet, og det kan ta flere måneder før alt er på plass og hjemsendelse til slike sentre kan starte.

- Vi skulle gjerne sett at de var på plass allerede. Regjeringen ønsker at dette skal komme på plass snarest mulig, sier Lønseth.

Så langt i år har 717 enslige mindreårige søkt asyl i Norge, en økning på 1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Rundt halvparten av de enslige mindreårige søkerne er fra Afghanistan.

(NTB)