Norge vil sende fly til Golf-krig

Norge vil trolig bidra med transportfly i en USA-ledet krig mot Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet får opplyst på velinformert hold, vil den norske regjeringen tilby USA transportstøtte med luftforsvarets Hercules-fly i tilfelle det blir en væpnet konflikt med Irak.

Forsvarets ledelse arbeidet på spreng hele helga med å få oversikt over Norges eventuelle deltakelse i en mulig ny krig i Persiabukta.
Regjeringen vurderer nå instillingen fra forsvarssjefen og vil også drøfte saken med partiene på Stortinget. Trolig kommer Norges innsats opp i den utvidete utenrikskomiteen en av de aller nærmeste dagene.

- Det er ikke avklart hva det norske bidraget til en eventuell militær aksjon mot Irak skal være, sa utenriksminister Knut Vollebæk til NTB i går.

Ikke marine

- Det er ikke snakk om militære styrker, men materiell til en militær aksjon, understreket han.

Under Golf-krigen i 1991 deltok det norske kystvaktskipet K/V «Andenes» og en større norsk sanitetsenhet i den militære operasjonen. Innsatsen dengang skjedde i samarbeid med Danmark, som sendte korvetten «Olfert Fischer».

Men etter det Dagbladet erfarer, er den norske regjeringens vurdering at det nå vil ta for lang tid å få marinefartøyer til Persiabukta. Derfor er transportfly det mest realistiske alternativet til en norsk krigsinnsats.

Mangel

Forsvarets sanitet har i lengre tid hatt et feltsykehus i Bosnia, men dette er tatt hjem på grunn av personellmangel. Det vil ta tre år før et slikt sykehus kan stables på beina igjen, og det er derfor ikke mulig å sende et fullt utrustet feltsykehus til Golfen nå. Dersom det i denne omgangen kommer på tale med norsk sanitetspersonell, vil det bare være snakk om små enheter uten spesialistkompetanse. Forsvarets sanitet har ennå ikke fått noen henvendelse om å bidra med medisinsk personell.

Ikke F-16-fly

Den danske avisa Jyllands-Posten har tidligere hevdet at Norge og Danmark kunne bli bedt om å stille med F-16-jagerfly for å patruljere luftrommet over Irak.

I går avviste den danske utenriksministeren Niels Helveg Pedersen at dette var aktuelt, fordi Danmark ikke hadde fått noen henvendelse om dette fra USA.

Heller ikke norske myndigheter har fått henvendelse om bruk av F-16-fly. Dette er derfor ikke med i de norske vurderingene omkring bistand til en Golf-krig.