Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vancouver-gruppa»

Norge vil sende klart «Nord-Korea-signal» til verden. Ekspert frykter det kan være meningsløst

- Dersom 20 land nå går sammen om å slå Nord-Korea hardt i hodet, så vil ikke det være et positivt bidrag til verdensfreden, mener ekspert.

DIALOG: Etter måneder med krigshissing åpnet den Nord-Koreanske lederen, Kim Jong-un, i sin nyttårstale opp for dialog med nabolandet i sør. Foto: KCNA
DIALOG: Etter måneder med krigshissing åpnet den Nord-Koreanske lederen, Kim Jong-un, i sin nyttårstale opp for dialog med nabolandet i sør. Foto: KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) skal sammen med kolleger fra 19 land diskutere sikkerhet og stabilitet på Korea-halvøya, i et internasjonalt møte som starter i Vancouver i Canada i tirsdag.

Canada og USA er felles vertskap for utenriksministermøtet, som tar sikte på å «styrke den diplomatiske innsatsen for å gjøre Korea-halvøya atomvåpenfri, sikker og velstående», ifølge kanadiske myndigheter.

- Utenriksministrene skal også diskutere hvordan effekten av de globale sanksjonene kan styrkes, heter det i uttalelsen fra kanadisk UD.

Søreide er invitert som medlem av «Vancouver-gruppa» fordi Norge deltok i Korea-krigen på begynnelsen av 50-tallet med det militære feltsykehuset NORMASH.

- Norge vil sende klare signaler til våre allierte land og verdenssamfunnet om at vi ser med stort alvor på sikkerhetsutfordringene på den koreanske halvøya, i regionen og globalt, sier Ine Eriksen Søreide i en uttalelse.

- Nord-Koreas atom- og missilprogram kan også få ødeleggende virkninger for det globale ikke-spredningsregimet. Med den spente situasjonen vi har i dag rundt Nord-Korea-spørsmålet, er det viktig å finne en politisk løsning på konflikten, sier hun videre.​

PÅ AMERIKA-TUR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte torsdag USAs utenriksminister Rex Tillerson for bilaterale samtaler i utenriksdepartementet i Washington. Her under en fotoseanse i traktatrommet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ AMERIKA-TUR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte torsdag USAs utenriksminister Rex Tillerson for bilaterale samtaler i utenriksdepartementet i Washington. Her under en fotoseanse i traktatrommet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Reis mot øst

På motsatt side av den blodige Koreakrigen kjempet Kina. Men landet, som av mange anses som landet som holder nøkkelen til å løse konflikten, glimrer med sitt fravær i Vancouver.

- Å avholde et møte som dette, som ikke inkluderer viktige parter i atomkrisa på den koreanske halvøy, kan faktisk ikke bidra til å fremme en løsning på problemene, sier Lu Kang, talsperson for kinesisk UD, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kina er diktaturstatens eneste allierte og Nord-Koreas viktigste handelspartner.

- Derfor bør kanskje den norske utenriksministeren ta turen østover i stedet for vestover. De nordiske landene har en annen status i Nord-Korea enn resten av verden. Spesielt fordi vi har diplomatiske forhold i regionen som strekker seg flere tiår tilbake i tid, mener Korea-kjenner og direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen.

Kina har stemt for og støttet opp om flere av FNs sanksjonspakker rettet mot Kims regime, men har hele veien understreket at de ikke mener det er noen god løsning i forsøket på å dempe konflikten.

Det kommer derfor heller ikke som noen enorm overraskelse at de har takket nei til Vancouver-invitasjonen.

- At Kina og Russland ikke deltar i samtalene vil kunne være med på å fasttømre en oppsplitting mellom det nye øst og vest. USA kommer til å gjenta kritikken av Kina, som de mener ikke gjør nok for å bidra til å løse konflikten. Kina er på sin side temmelig lei av at USA ikke bare ber dem om å bidra til å løse problemet, men at de også skal diktere Kinas opptreden. Kina er ikke lenger et u-land som kan dikteres, sier Helgesen til Helgesen.

Frykter fordømmelse

Men er det mulig å komme noe nærmere en løsning på Korea-konflikten, uten at Nord-Koreas nærmeste allierte - Kina - deltar i samtalen? Helgesen er usikker.

- Det kommer an på hva de lander på under møtet. Jeg frykter at det er veldig forutsigbart, og at det ender med en fortsatt fordømmelse og flere straffereaksjoner mot Nord-Korea, som følge av landets missil- og atomvåpenprogram, sier han til Dagbladet.

- Dersom 20 land nå går sammen om å slå Nord-Korea hardt i hodet, så vil ikke det være et positivt bidrag til verdensfreden, fortsetter Helgesen.

Han mener et slikt utfall heller vil være et uttrykk for at «vi i Vesten nok en gang hevder at vi er bedre enn alle de andre, og at vi krever at andre land skal oppføre seg som vi vil - uten at vi er villige til å se på hvorfor det har gått så galt i utgangspunktet».

- Det blir som å helle sand i maskineriet som nå endelig har kommet så smått i gang med samtaler mellom nord og sør, fortsetter han.

MØTTE PRESSEN: Sør-Koreas president Moon Jae-in holdt pressekonferanse natt til onsdag. Latteren satt løst blant publikum da han begynte å rose Donald Trump. Video; NTB Scanpix/CNN Vis mer

Snakker sammen

For ved overgangen til et nytt år kom det overraskende gledesmeldinger fra både Nord-Koreas leder Kim Jong-un og naboene i Sør-Korea. Etter lang tids taushet åpnet begge parter for dialog.

3. januar gjenåpnet Nord-Korea den offisielle «hotlinen» - en direkte telefonlinje til Sør-Korea, som har vært stengt siden tidlig i 2016.

Natt til mandag møttes de to landene til dialog for andre gang på under én uke. I Fredshuset i den demilitariserte sonen mellom landene møttes representanter bestående av toppolitikere, rådgivere og embetsmenn tett tilknyttet landenes ledere.

Det er godt nytt i en situasjon som både har vært, og fremdeles er, svært spent på Koreahalvøya.

Men samtalene beveger seg langsomt framover. Under det første møtet mellom Sør-Korea og Nord-Korea forrige uke, ble landene enige om arrangere familiegjenforeninger, for dem som ble separert i Koreakrigen, i løpet av OL.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

Det viktigste som kom fram fra mandagens samtaler var enighet om at Nord-Korea skal sende et korps bestående av 140 musikanter til OL i Sør-Korea neste måned.

- Det er vanskelige samtaler, for det er lenge siden sist de kikket hverandre i øynene. Nå må de, på begge sider av bordet, overvinne rykter, spekulasjoner og en frykt for at den andre parten egentlig ikke er interessert i en dialog - men at de kun bruker den andre parten for å komme i en fordelaktig posisjon, sier Helgesen.

- Kan forlenge konflikten

Han håper derfor at vestlige ledere ikke bare gjentar fordømmelsene av det nordkoreanske regimet, men heller forsøker å forstå årsaken til konflikten.

- Det er lett å si seg enig i at styret i Nord-Korea ikke er noe man ønsker for resten av verden. Men dersom man avviser regimet som krigersk, aggressivt eller sinnssykt, så er man med på å forlenge en konflikt og en krigsfare som har vart altfor lenge, mener han.

Da Søreide møtte sin amerikanske motpart i Washington forrige uke, åpnet hun opp for en norsk rolle i potensielle Korea-samtaler.

- Hvis partene ønsker at Norge skal ha en rolle i å legge til rette for samtaler, så har vi en tradisjon for å bidra. Men vi er ikke der at dette er en aktuell problemstilling nå, sa Søreide til NTB etter torsdagens møte med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington.

Konflikten på Koreahalvøya var blant temaene som de to snakket om.

- Vi var så vidt inne på det mot slutten av samtalen, men det blir en ny anledning til å diskutere dette på mandag når vi treffes på nytt i forbindelse med møtet om Nord-Korea i Vancouver, fortsatte hun.

​​Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra det norske utenriksdepartementet i forbindelse med denne saken.​​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!