SKAL STOPPE VÅPENSMUGLING: En palestiner smugler gass inn gjennom en tunnel under den egyptiske grensen. Ifølge Israel brukes tunnellene også til å smugle våpen inn i Gaza. Nå skal Norge delta i et internasjonalt samarbeid for å stoppe den ulovlige våpensmuglingen. 
 AFP PHOTO/PATRICK BAZ
SKAL STOPPE VÅPENSMUGLING: En palestiner smugler gass inn gjennom en tunnel under den egyptiske grensen. Ifølge Israel brukes tunnellene også til å smugle våpen inn i Gaza. Nå skal Norge delta i et internasjonalt samarbeid for å stoppe den ulovlige våpensmuglingen. AFP PHOTO/PATRICK BAZVis mer

Norge vil stoppe våpensmugling til Gaza

Men Hamas ønsker ikke internasjonal innblanding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag den 13. mars var representanter for norske myndigheter i London for å skrive under på en intensjonsavtale om å stoppe illegal våpensmugling til Gaza, bekrefter Utenriksdepartementet overfor Dagbladet.no i dag.

- Norge har sluttet seg til en intensjonserklæring om å bistå til å forhindre illegal våpensmugling innenfor rammene av folkeretten og i tråd med nasjonal lovgivning, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Christian Hansson, til Dagbladet.no.

- Hva blir Norges rolle?

- Norge har ikke tatt stilling til om vi skal stille med konkrete ressurser i dette arbeidet, sier Hansson.

Norsk marine?
Fredag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at Norge og åtte andre land har sagt ja til å bekjempe våpensmugling inn til Gaza ved metoder som å avskjære sjøområder, dele informasjon og bruke diplomatisk press. Landene Norge har inngått avtalen med, er USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Danmark, Tyskland, Italia og Nederland.

Utenriksdepartementet er svært sparsomme med informasjon rundt selve avtalen.

- Hensikten er at landene innenfor rammene av folkeretten og i tråd med nasjonal lovgivning kan støtte det arbeidet land i regionen gjør for å stanse den illegale våpensmuglingen til Gaza som et ledd i arbeidet for varig våpenhvile, skriver Hansson i en epost til Dagbladet.no.

- I Reuters-meldingen ligger det an til at landene skal overvåke sjøstripen utenfor Gaza. Er det snakk om en felles marinestyrke, lurer Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke snakk om en felles marinestyrke. Det er snakk om tiltak som deling av informasjon, gjennomgang og styrking av eget lovverk og styket kontakt med landene i regionen. Dette gjøres for å bidra til at de relevante sikkerhetsrådsresolusjonene blir fulgt opp og at ulovlig våpensmugling bekjempes, melder Hansson.

Pågripelser
Eksperter fra de ni landene satt i møter i London fredag. Der ble de enige om et aksjonsprogram for å forhindre at våpen smugles inn i den palestinske enklaven, ifølge en britisk diplomat Reuters har snakket med.

Ifølge den britiske diplomaten, skal de ni landene, alle Nato-medlemmer, utføre oppgaver som kan inkludere etterforskning, boarding, stopping, pågripelser eller andre nødvendige tiltak for å forhindre våpen, ammunisjon eller våpendeler inn i Gaza, skriver Reuters.

Han understreker at båtene ikke vil bruke makt.

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Christian Hansson, ønsker ikke å kommentere innholdet ytterligere overfor Dagbladet.no.


Ønskes økt innsats

Den 8. januar 2009 ble resolusjon 1860 vedtatt i FN. Da ba Sikkerhetsrådet det internasjonale samfunn om økt innsats for å stanse illegal våpensmugling til Gaza. På bagrunn av resolusjonen har Norge nå sluttet seg til en intensjonserklæring om å bistå til å forhindre illegal våpensmugling innenfor rammene av folkeretten og i tråd med nasjonal lovgivning.


- Å sikre en varig våpenhvile i Gaza, humanitær bistand og åpning av grensene har høy prioritet for Norge, sier Hansson.


Hamas negative
Hamas-medlemmet Mushir Al-Masri liker ikke ideen om internasjonal innblanding utenfor Gazas kyst:


- Ethvert forsøk på å forsøke å eliminere palestinernes rett til motstand vil mislykkes, sier han ifølge det palestinske nyhetsbyrået Maan.


Hamas styrer Gaza, og mener at de har rett til å fortsette å importere våpen siden Vestbredden og Gaza er okkupert av Israel, skriver Maan. Hvor mye våpen Hamas faktisk klarer å få inn, er ikke kjent.


Israel og Egypt har opprettholdt en bort i mot full stengning av Gazas grenser siden Hamas tok fullstendig over den overbefolkede stripen i juni 2007. Den eneste måten å få importert våpen, bensin og varer inn i Gaza nå, er gjennom et avansert tunnelnettverk sør i Gaza.


• Israel og Hamas har inngått to ensidige våpenhviler den 18. januar i år, etter den 22 dager lange israelske offensiven i Gaza.

• 13 israelere ble drept under militæroperasjonen, som Israel iverksatte for å stoppe rakettoppskytingen fra Gaza og inn i Sør-Israel.