Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge vil utlevere somaliske pirater til Kenya

Men forholdene i kenyanske fengsler er ikke de beste, innrømmer forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

UTLEVERER TIL KENYA: Forsvarsminister Grete Faremo har ingen planer om å holde piratrettssaker i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UTLEVERER TIL KENYA: Forsvarsminister Grete Faremo har ingen planer om å holde piratrettssaker i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Somaliske pirater som blir arrestert av det norske mannskapet på Fridtjof Nansen, vil bli utlevert til Kenya. Men forholdene i kenyanske fengsler er ikke de beste, innrømmer forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

De fleste land som deltar i den internasjonale operasjonen for å hindre piratvirksomheten rundt Afrikas Horn, sender de pågrepne for rettsforfølgelse i Kenya. USA og Spania følger derimot en annen praksis og stiller de pågrepne for retten på hjemmebane.

På tross av at Grete Faremo innrømmer at den rettslige standarden og forholdene i kenyanske fengsler «ikke holder norsk eller nordisk nivå», har hun ingen planer om å holde piratrettssaker i Norge.

- De grunnleggende rettighetene er imidlertid avklart i de avtaler som er inngått om behandling av piratene, sier Faremo til Bergens Tidende. 

Norge følger EU

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det i teorien ikke er noe i veien for at piratene kan bli brakt til Norge, men at det har ikke vært aktuelt hittil.

Norge deltar i EUs «Operasjon Atalanta» i Adenbukta. EU har inngått en avtale med Kenya om utlevering av pirater, hvilket innebærer at piratene vil bli stilt for retten og mest sannsynlig dømt der. De må også må sone en eventuell straff i Kenya.

- Norge har valgt å slutte seg til EUs avtale med Kenya, sier Støre.

 Det forhandles internasjonalt om å etablere et fond for å finansiere rettsforfølgelsen av piratene i Kenya.

Frykter brutalisering

Praksisen med å deportere fanger til Kenya er ikke helt uproblematisk. Paris-baserte Lawyers of the world skal representere rundt 40 fanger. De mener at piratenes menneskerettigheter kan bli brutt, og advarer mot bruken av livstidsstraff i Kenya.

Skipsfartsorganisasjoner er også bekymret, og viser til at piratene i hovedsak har behandlet mannskapet på kaprede skip godt. De frykter at mer hardhendt behandling av pirater, også vil brutalisere behandlingen av uskyldige sjøfolk.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media