Norge vil utlevere somaliske pirater til Kenya

Men forholdene i kenyanske fengsler er ikke de beste, innrømmer forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

UTLEVERER TIL KENYA: Forsvarsminister Grete Faremo har ingen planer om å holde piratrettssaker i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UTLEVERER TIL KENYA: Forsvarsminister Grete Faremo har ingen planer om å holde piratrettssaker i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Somaliske pirater som blir arrestert av det norske mannskapet på Fridtjof Nansen, vil bli utlevert til Kenya. Men forholdene i kenyanske fengsler er ikke de beste, innrømmer forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

De fleste land som deltar i den internasjonale operasjonen for å hindre piratvirksomheten rundt Afrikas Horn, sender de pågrepne for rettsforfølgelse i Kenya. USA og Spania følger derimot en annen praksis og stiller de pågrepne for retten på hjemmebane.

På tross av at Grete Faremo innrømmer at den rettslige standarden og forholdene i kenyanske fengsler «ikke holder norsk eller nordisk nivå», har hun ingen planer om å holde piratrettssaker i Norge.

- De grunnleggende rettighetene er imidlertid avklart i de avtaler som er inngått om behandling av piratene, sier Faremo til Bergens Tidende. 

Norge følger EU

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at det i teorien ikke er noe i veien for at piratene kan bli brakt til Norge, men at det har ikke vært aktuelt hittil.

Norge deltar i EUs «Operasjon Atalanta» i Adenbukta. EU har inngått en avtale med Kenya om utlevering av pirater, hvilket innebærer at piratene vil bli stilt for retten og mest sannsynlig dømt der. De må også må sone en eventuell straff i Kenya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer