Norge vil vurdere militærstøtte mot IS hvis det kommer forespørsel

Sier statsminister Erna Solberg (H).

VURDERER OM DET KOMMER SPØRSMÅL OM MILITÆR STØTTE: Statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VURDERER OM DET KOMMER SPØRSMÅL OM MILITÆR STØTTE: Statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har foreløpig ikke fått noen slik henvendelse, men Frankrike ba tirsdag sine EU-allierte om militær hjelp i kampen mot opprørsgruppen IS.

- Vi vil vurdere alle henvendelser vi får om det på en ordentlig måte. Men jeg vil ikke spekulere på det før vi har fått noen henvendelser, sier Solberg til NTB.

Deltar i Irak Norge deltar allerede militært i kampen mot IS ved å bidra til opptrening av irakiske styrker.

- Vi mener fortsatt at i denne kampen og i Irak er det viktig at det faktisk er en irakisk hær som er i stand til å håndtere utfordringene sammen med de kurdiske styrkene, sier Solberg.

Hun understreker at det nå blir interessant å se hvordan EU responderer på den franske forespørselen, og om medlemslandene virkelig klarer å mobilisere større kraft i kampen mot IS.

Koordinering Solberg mener det aller viktigste er å sørge for at den militære innsatsen som allerede er satt inn i Syria, blir bedre samordnet.

- Hvis man får den militære innsatsen som skjer for eksempel i Syria, koordinert mot IS og ikke mot alle andre, vil det være en betydelig større styrke, sier Solberg.

Først og fremst er det viktig at USA og Russland koordinerer seg bedre, at Russland retter sin kamp mot IS og ikke andre opprørsgrupper og at Tyrkia fokuserer sin kamp mot IS og ikke kurdiske styrker.

- Det er den koordinerende biten som faktisk er den største utfordringen. Det håper jeg man nå klarer å gjøre noe med, sier Solberg.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram