Norge vurderer å gi opphold til terrormistenkte

Norske utlendingsmyndigheter vurderer om de skal gi varig oppholdstillatelse til en tsjetsjener som er ettersøkt for terrorhandlinger, og en libaneser som er mistenkt for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge bor på norske asylmottak sammen med sine familier, melder VG. Tsjetsjeneren har vært medlem av en geriljagruppe som skal ha begått 170 drap, bortføringer og terrorhandlinger. Libaneseren er mistenkt for krigsforbrytelser i forbindelse med den blodige borgerkrigen i Libanon for en del år siden.

Etter det VG forstår, er begge sakene sendt fra Utlendingsdirektoratet (UDI) til Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) med beskjed om at begge har begått så alvorlige forbrytelser at de ikke har krav på asyl i Norge. Ingen, verken i direktoratet eller i departementet, vil kommentere saken.

Ifølge VG har den 32 år gamle tsjetsjeneren fortalt norske myndigheter at han har vært medlem av den beryktede krigsherren Arbi Barajevs gerilja som skal ha begått minst 170 drap, både på vestlige og russiske statsborgere. Mannen har forklart at han er opplært av Taliban.

Den 41 år gamle libaneseren skal ha inngående kjennskap til og delvis ha medvirket til alvorlige kriminelle handlinger. Han kom til Norge i 2001, og saken hans har vært gjenstand for en svært omfattende saksbehandling og korrespondanse mellom en rekke norske og utenlandske myndigheter.

(NTB)