Norge vurderer å kutte India-bistand

Norge kan komme til å kutte i bistanden til India som følge av atomprøvesprengningen tidligere i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tar nå kontakt med likesinnede land for å få en felles holdning og linje i forhold til India. Det betyr at også vår bistand vil inngå i denne vurderingen, sa bistands- og menneskerettighetsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) i Stortingets muntlige spørretime i dag.

I spørretimen kritiserte representanter fra både Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti regjeringen for å ha kommet med for milde reaksjoner etter prøvesprengningen. Norge har gjennom en egen protest tatt sterk avstand fra prøvesprengningen og bedt India avstå fra videre kjernefysiske prøvesprengninger. Ambassadøren har vært innkalt og meddelt den norske protesten.

- Ikke nok

- Muntlig protest er ikke nok. En riktig markering ville være å stoppe bistanden, sa Dag Danielsen (Frp).

Karin Andersen (SV) mente tiltakene så langt har vært forholdsvis milde i forhold til Norges moralske og praktiske ansvar, ikke minst fordi det er mistanke om at de indiske atomvåpnene er utviklet via norsk tungtvann.

- Reaksjonen på norsk side er på linje med andre likesinnede land. Jeg kan ikke her og nå si hva vi eventuelt kommer til å gjøre, men fra norsk side vil vi altså vurdere vårt framtidige bistandssamarbeid i lys av det som har skjedd, sa Frafjord Johnson.

(NTB)