Norge vurderer å lease overvåkningsfly fra USA

Norske Orion-fly er for sjelden i lufta til å gjøre en fullgod jobb.

OVERVÅKNINGSFLY: Orion-flyene er ikke så ofte på vingene som enkelte kunne ønske. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARETS MEDIESENTER
OVERVÅKNINGSFLY: Orion-flyene er ikke så ofte på vingene som enkelte kunne ønske. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARETS MEDIESENTER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flere kilder slår i dag alarm om ubåtovervåkningen i Nord-Norge.

Nå ser en arbeidsgruppe i Forsvaret på muligheten for at Norge kan lease nye maritime overvåkingsfly fra USA. Men også nedleggelse blir vurdert.

Arbeidsgruppen skal fremlegge sin rapport til Forsvarssjefens strategiske planstab i Forsvarsdepartementet (FD) innen påske. Det opplyser forsvarskilder.

- Må videreføres Avhengig av forsvarssjefens tilråding og politiske beslutninger på regjeringsnivå, kan det deretter bli aktuelt med en runde i Stortinget før sommeren.

- Arbeidsgruppen innstiller på at de maritime overvåkingskapasitetene må videreføres og styrkes, hevder en kilde. Men fra annet hold får Dagbladet opplyst at det også blir vurdert en mulig nedleggelse av de norske Orion-flyene som maritim kapasitet.

En ny storanskaffelse i milliardklassen blir etter det Dagbladet forstår vurdert som lite aktuelt og en politisk umulighet på grunn av andre store materiellanskaffelser i Forsvaret de neste årene.

Spesielt kampflykjøpet, av inntil 52 nye F-35 kampfly fra Lockheed Martin, kommer til å koste Forsvaret dyrt.Sjøforsvaret ønsker også å kjøpe nye ubåter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer