NEDERLAND: Per-Willy Amundsen åpner for å skrote soningavtalen med Nederland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NEDERLAND: Per-Willy Amundsen åpner for å skrote soningavtalen med Nederland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Norge vurderer å skrote soningsavtalen med Nederland

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) åpner nå helt konkret for å avslutte avtalen om leie av fengselsplasser i Nederland før planlagt tid.

- Soningskøen er avviklet. Å leie fengselsplasser i Nederland har vært en større suksess enn regjeringen hadde sett for seg. Derfor er vi nå i en posisjon hvor det kan være mulig å avslutte leieavtalen før planlagt tid, sier Amundsen til NTB.

Han informerte torsdag Stortinget om dette i et brev og viser til at leieavtalen Norge har med Nederland, løper til 1. september neste år.

- I statsbudsjettet har vi fullmakt til å forlenge denne til september 2019. Fristen for dette er 1. mars. Nå har vi to måneder på oss til å vurdere behovet for forlengelse av leieavtalen. Den tiden skal vi bruke godt, sier Amundsen.

Det var KrF som sikret regjeringen flertall for avtalen fra 2015 som gjør det mulig for Norge å sende innsatte til soning i fengselet Norgerhaven i Nederland. Opposisjonen på Stortinget samt Sivilombudsmannen og en rekke juridiske miljøer har uttrykt skepsis til avtalen.

(NTB)