Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norge vurderer hjelp til USA i Golfen

Norge kan bli bedt om å overta patruljeringen av flyforbudssonen over Irak sammen med Danmark, skriver avisen Jyllands-Posten. Den norske regjeringen har ikke fått en slik henvendelse, men forsvarsdepartementet vurderer akkurat nå hva Norge eventuelt kan bidra med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske militærkommandoen i Europa (USECOM) arbeider med planer om at Danmark, og muligens Norge, kan frigjøre amerikanske styrker og kampfly i Den persiske golf, skriver Jyllands-Posten fredag. Flyforbudssonene er over de nordlige og sørlige delene av Irak, og patruljeringen betegnes som «rutinemessig og relativt ufarlig».

- Norge har ikke fått en slik henvendelse om å stille fly og mannskaper for å overvåke flyforbudssonen, sier talsmann i utenriksdepartementet, Ingvard Havnen, til NTB.

Vurderer

- Det Norge er blitt bedt om så langt, er generell støtte. Utenriksminister Knut Vollebæk bekreftet i Stortinget onsdag at Norge vil vurdere en henvendelse om militær støtte, dersom den kommer, sier Havnen.

Forsvarsdepartementet er i gang med å vurdere hva Norge kan bidra med dersom det kommer en henvendelse. Det som kan bli aktuelt, er transport og logistikk, sier pressetalsmann major Tor Aarnseth i Forsvarets Overkommando til NTB.

For Danmark er det styrkene som er stilt til disposisjon for NATOs reaksjonsstyrke, som kan bli sendt til Golfen. Det dreier seg om 12 F16-jagere, samt og 125 flygere og teknikere, skriver avisen. Men utenriksminister Niels Helveg Petersen utelukker overfor nyhetsbyrået RB at det er aktuelt å sende kampfly.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!