Norge vurderer militær innsats i Irak

Det sier utenriksminister Børge Brende til VG.

VURDERER BISTAND:  VG skriver i dag at utenriksminister Børge Brende (H) vurderer militær innsats i Irak. Han sier til VG at de har en løpende vurdering om Norge skal, «utover den den humanitære innsatsen, også bidra med militære kapasitetsbygging». Foto: RALF LOFSTAD/DAGBLADET
VURDERER BISTAND: VG skriver i dag at utenriksminister Børge Brende (H) vurderer militær innsats i Irak. Han sier til VG at de har en løpende vurdering om Norge skal, «utover den den humanitære innsatsen, også bidra med militære kapasitetsbygging». Foto: RALF LOFSTAD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): VG skriver i dag at utenriksminister Børge Brende (H) vurderer militær innsats i Irak. Han sier til VG at de har en løpende vurdering om Norge skal, «utover den humanitære innsatsen, også bidra med militære kapasitetsbygging».

- Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får. Og ikke minst vil dette være gjenstand for en del av den diskusjonen som vil finne sted i Stortinget, sier Brende til VG.

Deltar på IS-møte Brende representer Norge i Paris der 20 land samles for å diskutere hvordan ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) skal bekjempes. Konferansen i Paris avholdes to dager etter den siste påståtte IS-henrettelsen av den britiske hjelpearbeideren David Haines.

Statsminister David Cameron lovte i går om at de som sto bak det bestialske drapet skal forfølges og stilles til ansvar for det de har gjort.

Ved Utenriksdepartementets presseavdeling opplyser de at det ikke er bestemt noen militære forpliktelser fra Norge, men at Brende vil diskutere temaet inngående med den amerikanske utenriksministeren John Kerry i Paris i dag.

Frierjakt Kerry har vært på frierjakt verden over for å finne allierte til en felles operasjon mot IS. Mange land vil bidra, men få om ingen ønsker å delta med bakkestyrker.

Blant dem som deltar på møtet i dag er Iraks president Fuad Masum og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Samtalene i Paris tar sikte på å definere hvert enkelt medlems rolle i kampen mot IS. Frankrikes president François Hollande er vert for samtalene, melder NTB.

Forsvaret har lang erfaring med trening og mentorering av militære- og sikkerhetsstyrker fra Afghanistan. Fra 2006 til 2012 hadde Norge et såkalt mentorteam i Meymaneh som drev opplæring og mentorering av den afghanske hæren.
Også de norske spesialstyrkene drev omfattende opplæring og mentorering av afghansk spesialpoliti i Kabul, og opererte tett med disse i flere skarpe oppdrag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer