Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges 19 fylker blir til 10 regioner

Presenterte det nye Norges-kartet i formiddag. 

NY KOMMUNE- OG FYLKESSTRUKTUR:  Samarbeidspartiene med fra venstre André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (Krf), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H) den nye kommune og fylkesstrukturen på en pressekonferanse i Stortinget.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY KOMMUNE- OG FYLKESSTRUKTUR: Samarbeidspartiene med fra venstre André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (Krf), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H) den nye kommune og fylkesstrukturen på en pressekonferanse i Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges 19 fylker blir til ti regioner bekreftet Høyre, Frp, Venstre og Krf på en pressekonferanse på Stortinget i dag hvor det også ble klart at Norge får 68 færre kommuner.

- Vi er glade for å ha fått gjennomslag for en regionreform som vil gi desentralisering av makt, bedre tjenestetilbud og sterkere vekst i regionene, sier André Skjelstad i Venstre som sammen med KrF har vært pådriver for regionsreformen.

De nye regionene blir som følger:

* Nordland, Troms og Finnmark skal bli til en eller to regioner. Det skal brukes litt tid på å finne den endelige strukturen her.

*Trønderfylkene er allerede vedtatt slått sammen.

*Møre og Romsdal blir som i dag.

*Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet.

*Hedmark og Oppland blir én region.

*Buskerud, Akershus og Østfold blir til Viken region.

*Telemark og Vestfold blir en region

*Agderfylkene slår seg sammen.

*Oslo fortsetter som i dag.

*Rogaland fortsetter som i dag.

- Ville fjerne fylkeskommunen

Høyre og Frp hadde opprinnelig ønsket å fjerne hele fylkeskommunen, men ser på reduksjonen som et skritt i riktig retning.

- Vi har registrert at det var viktig for KrF og Venstre å få på plass en regionreform. Derfor har vi bidratt. Når vi er i mot 19 fylkeskommuner, er det bedre med 10-11 enn nærmere 20. Primærpoltikken om at vi ønsker å fjerne fylkeskommunene helt, ligger fast, men dette var det beste vi kunne få til i denne perioden, sier leder i kommunalkomiteen på Stortinget Helge André Njåstad (Frp).

KrF med på fylkestvang

- KrF er glad for at vi nå vil innføre større og mer slagkraftige regioner fremfor dagens fylkeskommuner. Større regioner vil åpne for at flere oppgaver kan løses regionalt etter grundig utredning, sier stortingsrepresentant Geir S. Toskedal.

KrF ville ikke være med på å slå sammen kommuner med tvang, men ser annerledes på spørsmålet når det kommer til regionene.

- På regionalt nivå er du inne i et helt annet ansvar. Det har gjennom hele prosessen vært en forståelse for at når det gjelder regioner må Stortinget ta en avgjørelse. Vi ser nå som fylkeskommunene har sagt hva som er deres primære ønsker, at da hadde ingenting skjedd. Det er helt nødvendig å ta et politisk lederskap her, og det er vi villige til. Høyre og Frp har vært imot hele nivået. Det mener vi hadde ført til ytterligere sentralisering, så for oss er dette en demokratireform og en distriktsreform som vi håper å kle på etter hvert sier Toskedal.

På kommunenivå kom KrF til en annen konklusjon.

- Det skyldes at det i utgangspunktet skulle være en frivillig reform, men med en mulighet for bruk av tvang. I synes at utviklingen har vært så positiv at når nær 100 kommuner slår seg sammen frivillig, så ba vi om forståelse for at frivillighetsprinsippet ble rendyrket fra vår side.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media