Norges 400 rikeste 2015

For 27. år på rad har Kapital funnet frem til Norges rikeste. Og det er små endringer i toppen.

 Fredriksen rikest:  John Fredriksen er fortsatt Norges rikeste mann. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
Fredriksen rikest: John Fredriksen er fortsatt Norges rikeste mann. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): Norges 400 rikeste kontrollerer nå verdier for 975 milliarder kroner, opp fra 943 milliarder i fjor. Det er ny rekord, skriver Kapital i dag.

Norges 400 rikeste har en gjennomsnittlig formue på 2,44 milliarder kroner og har i snitt hver blitt 212 millioner kroner rikere siden i fjor.

Bak tallet ligger det store fall i formuer knyttet til olje- og offshoreindustrien, mens blant annet næringseiendom og handel trekker opp verdiene for andre. I tillegg identifiserer vi stadig nye rikinger som bringer med seg milliardverdier inn på listen, skriver bladet.

234 milliardærer I år kan hele 234 personer på listen kalle seg milliardærer. Det er 12 flere enn i fjor. Seks av dem har aldri vært på listen før, mens 21 har bikket klubbkravet på én milliard kroner i løpet av året (eller er tilbake etter en periode som ikke-milliardærer).

I tillegg har åtte personer blitt milliardærer på grunn av arv eller tilordning av verdier.

Det betyr at 23 av fjorårets medlemmer ikke lenger er på milliardærlisten, fremgår det blant annet av den 100 sider lange reportasjen.

Fredriksen fortsatt på topp Den utflyttede nordmannen John Fredriksen er fremdeles på topp, og selv om aksjene hans i Seadrill har falt med over 18 milliarder kroner i verdi det siste året, har ikke den samlede formuen hans falt mer enn 5 milliarder kroner, til 97 milliarder kroner.

Årsaken er at han har realisert store gevinster de siste par årene og i tillegg kommer en inntil nå stri strøm med utbytter, og ikke minst en gunstig valutaeffekt.

Odd Reitan gjør et pent hopp på seks milliarder kroner og regjerer i år alene på 2. plass, foran Johan Johannson i Norgesgruppen på 3. plass.

Kjempehopp for Viking Det største hoppet er det imidlertid den utflyttede Ole Andreas Halvorsen, og mediesky, som står for. Grunnleggeren av forvaltningsselskapet Viking Global Investor er blant de best betalte hedgefondforvalterne i verden.

Den USA-baserte østfoldingen, med kallenavnet «Tigergutt» etter sin tid i prestisjetunge Tiger Management Corp, er en velkjent mann i det internasjonale finansmiljøet, og bare i fjor tjente han rundt 3,5 milliarder kroner.

STORT HOPP PÅ LISTA: Ole Andreas Halvorsen. Foto : Ingunn Sand
STORT HOPP PÅ LISTA: Ole Andreas Halvorsen. Foto : Ingunn Sand Vis mer

Formuen hans har ifølge Kapital økt med nesten ti milliarder kroner det siste året, og han klatrer med det flere plasser på oversikten - og inn på 5. plass.

Rikere enn som så Stein Erik Hagen har også lagt bak seg et godt år og er mye rikere enn mange kanskje har vært klar over.

2,4 milliarder kroner mer på ett år er penger det også, men han faller et par plasser på topp ti listen.

Petter Stordalen klatrer en plass og bytter plass med Kjell Inge Røkke.

Flere nyheter Aksjefond 5,6 milliarder mer verdt hittil i år
Hagen sparte 250 mill. — sikret makten
Milliardær skal gi bort alt han eier og tjener

Norges 400 rikeste 2015