Norges ambassade evakuert

20 ansatte ved den norske ambassaden i Jakarta har flyktet fra ambassaden over i ambassadørboligen. - Nordmenn må holde seg unna Indonesia, oppfordrer Utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet oppfordrer nå norske statsborgere til å holde seg unna Indonesia, der tungt bevæpnet opprørspoliti de siste dagene har slått brutalt ned på de stadig mer omfattende demokrati-demonstrasjonene.

- Bortsett fra strengt nødvendige reiser oppfordrer vi nå til tilbakeholdenhet når det gjelder Indonesia, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i UD.

- Vi har ennå ikke sett grunn til å oppfordre til evakuering, men følger helt klart situasjonen nøye - både her hjemme og ikke minst ved ambassaden i Jakarta, sier Havnen.

Nye demonstrasjoner

Det har også i dag vært store demonstrasjoner i Jakarta. Demonstrantene krever president Suhartos avgang, men diplomater tror ikke at Suharto er villig til å trekke seg.

Tusenvis av studenter strømmet ut fra universitetet i formiddag. De antente bygninger og kastet stein mot politiet som svarte med å skyte i lufta. Røde Kors meldte at fire ble brakt til sykehus i morgentimene.

11 drept

Minst 11 personer mistet livet i går da en bar ble satt i brann, mens en ungdom ble drept da sikkerhetsstyrkene skjøt gummikuler og tåregassgranater for å løse opp en demonstrasjon nær universitetet.

Ledende opposisjonelle, som Amien Rais og Megawati Sukarnoputri, oppfordrer studentene til å holde fram med kampen, samtidig som de krever politiske reformer.

Hovedkravet er at 76 år gamle Suharto må trekke seg som følge av den verste økonomiske krisen i landet på flere tiår. Krisen har ført til omfattende arbeidsledighet.

Finansmarkedet har reagert kraftig på uroen. Den fra før sterkt herjede rupiahen falt onsdag mer enn 15 prosent i forhold til dollar for første gang siden mars, mens aksjemarkedet falt mer enn 8 prosent før det gikk litt opp igjen. Børsen var åpen torsdag, men de ansatte fikk lov til å hjem hvis de ville. De fleste banker var stengt.

USA oppfordrer amerikanere til å reise fra Indonesia. Amerikanske tjenestemenn som ønsker det kan be om få få dra hjem. (NTB-Reuters-AFP)

I FLAMMER: Studentene i Indonesia krever Suhartos avgang. Ellers vil demonstrasjonene fortsette.