Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges ambassade i Kabul stengt etter terrortrussel

Ambassaden slo alarm på epost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL/OSLO (Dagbladet.no): Ambassadens militærrådgiver har i dag sendt ut en epost til alle nordmenn i Afghanistan om at ambassaden er stengt inntil videre. I den svært knappe eposten står det bare at det er en trussel som ligger bak stengingen: 

Fra Skjølsvik Terje
Dato 10. februar 2008 10.46.20 GMT+01:00

Emne Information from the Norwegian Embassy

Due to information regarding a possible threat, the Norwegian Embassy will be closed until further notice.

- Vi er kjent med at det er fremmet en trussel. Vi arbeider med å verifisere den. Vi har iverksatt tiltak, sier kommunikasjons-rådgiver ved Utenriksdepartementet Kristin Melsom til Dagbladet.no.

Hun vil ikke si noe om hvilke sikkerhetstiltak de har satt i gang, eller om det vil være aktuelt å evakuere noen fra Afghanistan.

- Jeg ønsker ikke å gå i detalj av hensyn til sikkerhetssituasjonen, sier Melsom til Dagbladet.no.

Dagbladet.no kunne for nesten tre uker siden fortelle at den norske ambassaden hadde fått overlevert en kopi fra afghanske myndigheter av en terrortrussel.

Ambassaden i Kabul ble ikke stengt da den mottok den forrige terrortrusselen 22. januar. Ingen ved den norske ambassaden kan kommentere dagens stenging.

Da Dagbladet.no for to og en halv uke siden intervjuet militærrådgiver Terje Skjølsvik ved ambassaden, fortalte han at de i takt med den forverrede sikkerhetssituasjonen ventet flere trusler framover.

image: Norges ambassade i  Kabul stengt etter terrortrussel

Dagens stenging tyder på at ambassaden har mottatt en trussel som er alvorligere og mer konkret enn tidligere. 

I trusselen som skal ha vært utformet før terrorangrepet mot Hotell Serena mandag 14. januar, nevnes den norske ambassaden sammen med tre-fire andre ambassader, tre hoteller og et par afghanske institusjoner i Kabul. 

I etterkant av terrorangrepet mot hotell Serena, gikk talsmenn ut og varslet at Taliban framover vil rette flere angrep mot vestlige i Afghanistan. Taliban-talsmann Zabihullah Mujahed sa til Dagbladet.no at de vil angripe steder der utlendinger bor.

Internasjonale hjelpearbeidere, FN-ansatte og diplomater har fått forbud mot å besøke restauranter som serverer alkohol og hoteller som oppfattes som symboler på Vesten i Kabul.

Den siste måneden er det gått ut en rekke trusler mot spesifikke ambassader, restauranter og hoteller. Kidnappingsfaren regnes som høy. Og det er blitt advart om at selvmordaktivister beveger seg rundt i den afghanske hovedstaden.

Det er imidlertid ikke blitt gjennomført noen nye angrep mot vestlige mål i Kabul. Den eneste selvmordsaksjon i Kabul etter Serena-angrepet, fant sted torsdag 31. januar og var rettet mot en buss som fraktet afghanske soldater: Bomben til selvmordaktivisten ble utløst før han traff målet: to sivile afghanere ble drept og tre skadd.

Foto: Torbjørn Grønning
Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media