Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norges ambassade kalt inn på teppet i Moskva

Russland reagerer kraftig på den tsjetjenske lederen Ahmed Zakajevs besøk til Norge. I går ble ambassaden kalt inn på teppet i russisk UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den terroranklagede Ahmed Zakajev var i Norge etter invitasjon fra Støttekomiteen for Tsjetsjenia som ledes av tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal (H). Under besøket fra onsdag til fredag forrige uke var Zakajev på Stortinget og hadde møter med en rekke representanter.

Kraftig reaksjon

-  Jeg ønsker ikke å opplyse hvem han møtte på grunn av måten de russiske myndighetene nå reagerer, sier Godal.

Russiske myndigheter har reagert kraftig på Zakajevs norgesbesøk, og i går ble ministerråd Paul G. Larsen ved ambassaden i Moskva innkalt til utenriksdepartementet for å forklare saken. Det regnes som en kraftig diplomatisk reaksjon å kalle et lands diplomater inn på teppet.

I en uttalelse fra russisk UD heter det at russiske myndigheter ikke er fornøyde med forklaringen fra Norge.

Norske myndigheter opplyste at besøket var av privat karakter og at Zakajev, som er bosatt i Storbritannia, kan reise visumfritt til Norge.

Terroranklager

Russlands regjering anklager Zakajev for å ha deltatt i planleggingen av gisselaksjonen i Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. Over 700 mennesker ble tatt som gisler av tsjetsjenske separatister.

Zakajev hoppet av til Danmark samtidig med gisselaksjonen, og ble arrestert på anmodning fra Russland. Danske domstoler fant ikke bevisgrunnlag for den russiske utleveringsbegjæringen.

Zakajev bor nå i England der han har fått opphold og fungerer som den etterlyste tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadovs representant i Europa.

AVHOPPER: Akhmed Zakajev.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media