Norges ambassadør forlater Beograd

Norges ambassadør i Beograd, Jon Gaarder, forlot i dag Serbia med kurs for Budapest. Evakueringen inngår i Utenriksdepartementets beredskapsplaner med tanke på et kommende NATO-angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere andre lands ambassadører er i ferd med å gjøre det samme.

De aller fleste vestlige land har for lengst gitt sin borgere beskjed om å forlate Serbia og Montenegro, de to landene som utgjør Jugoslavia. Utenriksdepartementet i Oslo sier at de som velger å bli, gjør det på egen risiko.

Den norske ambassaden blir inntil videre bemannet av en ambassadesekretær og en kansellist, men dersom NATO formelt gir klarsignal til angrep, vil også disse bli trukket ut.

En bilkolonne med de siste vestlige diplomatene i det internasjonale observatørkorpset i Kosovo dro i dag til nabolandet Makedonia. Evakueringen ble gjennomført for å unngå at diplomatene skal bli utsatt for overgrep fra serbiske nasjonalister i kjølvannet av en NATO-aksjon, heter det.

Økt beredskap

I Beograd var det mandag en rekke ambassader som trappet opp sine beredskapsplaner, og flyselskapet British Airways stanset flygningene til den serbiske hovedstaden. Tyskland stengte all diplomatisk virksomhet, og overførte konsulære tjenester til ambassaden i Budapest.

Flere vestlige lands ambassader er forlengst i gang med evakueringen av personale og deres familier, men Tyskland er det første land som tyr til full stengning. En telefonsvarer sier i en kort beskjed at ambassaden er midlertidig lukket. Tyske borgere blir bedt om å kontakte den japanske ambassaden for assistanse.

En diplomatisk kilde sier at flere land vurderer å gå til liknende skritt i løpet av kort tid, og at den britiske ambassaden trolig blir den neste som lukker dørene, selv om den britiske ambassadøren Brian Donnelly blir inntil videre. EU-landenes ambassadører i Beograd hadde et krisemøte i går kveld for å samordne unntaksplanene for de nærmeste dagene.

(NTB-AFP-Reuters)