Norges ambassadør i møte med Musharraf

Presidenten informerte om krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Unntakstilstanden i Pakistan er nå inne i sin tredje dag, og samtidig som voldsnivået eskalerer, øker det internasjonale presset på president Pervez Musharraf.

Spesielt USA og Storbritannia ber innstendig presidenten om å oppheve unntakstilstanden, som mange ser på som et middel for å bli sittende med makten.

Nå i morgentimene har presidenten innkalt alle ambassadørene i hovedstaden i Islamabad, blant dem Norges ambassadør Aud Marit Wiig, til et møte for å informere om den dramatiske situasjonen i landet.

- Møtet varte i ca. to timer, jeg kom nettopp inn døra, sier ambassadør Wiig til Dagbladet.no.

Wiig vil ikke gå inn på detaljer fra møtet før hun har informert norsk UD, men opplyser at ambassadørene hadde adgang til å stille spørsmål innimellom Musharrafs informasjonstale.

- Hvordan er situasjonen i Islamabad nå?

- Det er ikke de store forandringene i bybildet, men vi merker jo at de private TV-kanalene ikke får sende. Avisene kommer derimot ut som vanlig, og de er relativt frittalende, sier ambassadøren.

- Det er jo første arbeidsdag etter at unntakstilstanden ble innført, så vi er spent på hva som skjer utover dagen, sier Aud Marit Wiig til Dagbladet.no.

- Heng Musharraf

Pakistansk politi har tatt i bruk tåregass og køller for å slå ned på de flere hundre advokatene som har til gatene i protest.

aARRESTASJONENE FORTSETTER: Sivilkledd politi pågriper en av advokatene som deltar i demonstrasjonene mot Musharraf. Foto: REUTERS/Mohsin Hassan /SCANPIX
aARRESTASJONENE FORTSETTER: Sivilkledd politi pågriper en av advokatene som deltar i demonstrasjonene mot Musharraf. Foto: REUTERS/Mohsin Hassan /SCANPIX Vis mer

I den største demonstrasjonen samlet 2000 advokater seg utenfor provinsdomstolen i den østlige byen Lahore mandag. I hovedstaden Islamabad er hundrevis av politi og paramilitære styrker utplassert for å vokte høyesterettsbygningen.

Noen hundre aktivister fra islamistiske partier samlet seg i nærheten og ropte: «Heng Musharraf, heng!»

Ifølge nyhetsbyrået AP er minst 350 arrestert i løpet av dagen. Så mange som 700 opposisjonelle skal være arrestert siden unntakstilstanden ble erklært lørdag .

Politikilder sier til CNN at de har en liste på over 1500 aktivister som skal pågripes.

Imens har USA sagt at de innstiller de årlige forsvarssamtalene med Pakistan på bakgrunn av det som skjer i Pakistan nå.

- USA vil at Pakistan skal vende tilbake til et lovbasert demokrati. Vi vurderer flere muligheter. Vi er ikke villig til å risikere pågående operasjoner i krigen mot terror, sier talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, Geoff Morrell.

Samtidig vil USA trolig fortsette den økonomiske støtten til en av sine viktigste allierte i krigen mot terror, skriver The New York Times. Pakistan har mottatt minst 10 milliarder dollar, eller nesten 60 milliarder norske kroner, fra USA siden 2001.

Ikke nye reiseråd fra UD

UD har så langt ikke oppgradert reiserådene når det gjelder Pakistan.

Norges ambassadør i møte med Musharraf

- Det er noe vi vurderer fortløpende, sier Bjørn S. Jahnsen i UD.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykte i går bekymring over unntakstilstanden.

- Det er alltid alvorlig når alminnelige demokratiske spilleregler blir satt til side, sa Støre i en pressemelding.

PROTESTEN FORTSETTER: Advokatstanden tar til gatene i protest mot unntaktstilstanden. Advokatene har vært på kant med Musharraf siden presidenten forsøkte å avsette en av høyesterettsdommerne i mars i år.
MØTTE MUSHARRAF: Ambassadør Aud Marit Wiig har vært i møte med president Pervez Musharraf for å få en orientering om situasjonen i landet.