Coronaviruset:

Norges ambassadør i New Delhi:
- Situasjonen er veldig alvorlig

På den norske ambassaden i New Dehli i India er det nå 24 personer. Ambassadør Hans Jacob Frydenlund er en av dem. Han frykter at tida de har i møte vil bli enda vanskeligere. - Vi står i en utfordrende situasjon, sier han.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det går etter forholdene bra, men vi står i en utfordrende situasjon. Vi har flere smittetilfeller på ambassaden, og er veldig opptatte av å ta best mulig vare på våre ansatte.

Det sier Norges ambassadør i India, Hans Jacob Frydenlund, som for tiden befinner seg i New Delhi.

Per nå er det 24 personer inne på ambassadeområdet, inkludert familie, forteller han.

Selv kom Frydenlund til India høsten 2019. Siden da har pandemien rammet landet og dets mer enn 1,3 milliarder innbyggere svært hardt, i flere omganger.

AMBASSADØR: Norges ambassadør i India, Hans Jacob Frydenlund, befinner seg i New Delhi i Inda. Han sier han er bekymret for situasjonen i landet. Foto: Privat
AMBASSADØR: Norges ambassadør i India, Hans Jacob Frydenlund, befinner seg i New Delhi i Inda. Han sier han er bekymret for situasjonen i landet. Foto: Privat Vis mer

Global toppnotering

Landet har vært spesielt hardt rammet av landets andre coronabølge. Sykehusene er overfylt, det er mangel på oksygen og det indiske helsedepartementet har denne uka rapportert om over 3000 coronadødsfall daglig.

Lørdag registrerte landet over 400 000 nye smittede det siste døgnet, ifølge offisielle tall. Det er første gang et land registrerer så mange tilfeller på ett døgn.

19,1 millioner indere har til nå fått påvist coronasmitte, og lørdag opplyser myndighetene at det offisielle tallet på døde nå er 211 853.

Samtidig sier mange krematorier og gravlunder i India at de offisielle coronadødstallene ikke er i nærheten av å gjenspeile økningen i antallet døde de faktisk mottar.

DYSTER REKORD: Lørdag registrerte India over 400 000 nye smittede det siste døgnet, ifølge offisielle tall. Det er første gang et land registrerer så mange tilfeller på ett døgn. Foto: Adnan Abidi/reuters/NTB
DYSTER REKORD: Lørdag registrerte India over 400 000 nye smittede det siste døgnet, ifølge offisielle tall. Det er første gang et land registrerer så mange tilfeller på ett døgn. Foto: Adnan Abidi/reuters/NTB Vis mer

- Blir vanskeligere

Frydenlund ved den norske ambassaden forteller at de blir preget av at så mange av deres indiske samarbeidspartnere er smittet og sterkt påvirket av situasjonen.

- I tillegg arbeider vi intensivt med å få på plass norsk bistand til India i den vanskelige situasjonen, sier han.

- Hvordan tror du de neste månedene blir?

- De blir vanskeligere. Men inderne gjør en enorm innsats for å hjelpe hverandre gjennom krisen, og Norge skal også bidra med det vi kan, sammen med resten av det internasjonale samfunnet.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Kapasiteten er sprengt

Frydenlund forteller Dagbladet at de har en løpende dialog med UD om situasjonen for de ansatte ved ambassaden. Han forteller at det i utgangspunktet ikke er noen norske turister i landet, gitt at reiser har vært frarådet i et år.

- Men det er så klart noen nordmenn her, stort sett personer som har familie i India. Vi har kontakt med dem som henvender seg til ambassaden, sier han.

- Hvordan vil du beskrive situasjonen i New Delhi nå?

- Situasjonen er veldig alvorlig. Smitten er svært høy, og kapasiteten på sykehusene er sprengt. Folk forsøker så best de kan å ta vare på seg selv og sine familier.

Frydenlund fortsetter:

- Samtidig er jeg imponert over hvordan tusenvis av indere jobber frivillig med å hjelpe dem som er smittet. De setter opp telefonsentraler og organiserer mat og transport til personer som trenger hjelp.

UREGISTRERTE DØDSFALL: Mange krematorier og gravlunder i India sier de offisielle tallene ikke er i nærheten av å gjenspeile økningen i antallet døde de mottar. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB
UREGISTRERTE DØDSFALL: Mange krematorier og gravlunder i India sier de offisielle tallene ikke er i nærheten av å gjenspeile økningen i antallet døde de mottar. Foto: Altaf Qadri / AP / NTB Vis mer

Portforbud

- Er du/dere redde?

- Vi er privilegerte som bor på et ambassadeområde hvor det er mulig å prøve å isolere seg mot smitte. Men jeg er bekymret for både medarbeidere, kolleger og venner.

I New Delhi har det vært portforbud i halvannen uke, forteller ambassadøren.

- Folk holder seg inne, men mange er likevel nødt til å gå ut fordi de er førstelinjearbeidere, eller trenger å oppsøke helsehjelp til seg selv eller sine familier.

- Er det mulig å holde to meters avstand og vaske hender?

- Mitt inntrykk er at mange tar smittevern svært alvorlig. Indiske myndigheter har også vært tydelige på å oppfordre til maskebruk, og det har vært påbudt å gå med maske i det offentlige rom siden i fjor. Men så klart er det mange som bor trangt og ikke har anledning til å opprettholde sosial distansering og god hygiene.

- Hvor prekær er situasjonen?

- Det vanskeligste nå, særlig i storbyene, er at så mange er blitt alvorlig syke samtidig. Det legger stort press på helsesystemet, og det mangler sykehussenger og oksygen.

Flyttet hjem

Kristine Anvik Leach jobbet som Managing Director for Jotun i Mumbai i India i 3,5 år, hvor hun var leder for over 400 ansatte. I slutten av februar i år flyttet hun hjem til Norge og Larvik. Hun forteller at hun reiste hjem fordi oppdraget hennes i Mumbai da var ferdig.

Tankene hennes går nå til alle dem hun kjenner som fortsatt befinner seg i landet.

- Det er mye bekymring, og jeg sender en del «sinte godmeldinger», som: «Nå må du holde deg hjemme», sier hun til Dagbladet.

JOBBET I INDIA: Kristine Anvik Leach jobbet som Managing Director for Jotun i Mumbai i India i 3,5 år, hvor hun var leder for over 400 ansatte. I slutten av februar i år flyttet hun hjem til Norge og Larvik. Foto: Privat
JOBBET I INDIA: Kristine Anvik Leach jobbet som Managing Director for Jotun i Mumbai i India i 3,5 år, hvor hun var leder for over 400 ansatte. I slutten av februar i år flyttet hun hjem til Norge og Larvik. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at hun både har venner som kom seg ut av landet denne uka, rett før grensene stengte, og venner som fortsatt sitter igjen.

- Dette er mennesker som mer eller mindre har vært i lockdown i ett år, som følge av et helt enormt smittetrykk, sier hun.

- Hva forteller de du kjenner der om situasjonen nå?

- Det er mye frykt, og frykten blir bare større. Mange av dem jeg kjenner har gode helseforsikringer, men hva hjelper vel det når det verken er oksygen eller sengeplasser tilgjengelig? Da hjelper ikke penger eller forsikring noe som helst.

- De jeg kjenner holder seg inne, men ofte er det mange i samme husstand. I India bor man gjerne sammen med både foreldre og besteforeldre. Dermed blir det mange nærkontakter, fortsetter Anvik Leach.

- Ild i tørt gress

- Det registreres nå rundt 350 000 smittetilfeller daglig. Er det mulig å ta inn alvoret i disse tallene?

- Nei, det er vanskelig. For meg er India så enormt stort. Her hjemme forsøker jeg å fortelle min familie om hvordan India bugner over av fantastiske elementer som farger, smaker, lukter - og mennesker. Det er jo det som vanligvis gjør India så spennende. Det er en mennesketetthet der som man ikke kan forestille seg om man ikke har vært der selv. Men dette, kombinert med covid-19, gjør jo at viruset sprer seg som ild i tørt gress.

Da pandemien rammet India i fjor, ønsket hun å bli værende i landet, men i april 2020 ble hun og familien satt på et evakueringsfly til Norge fra en stengt flyplass. I løpet av året bestemte hun seg likevel for å reise tilbake og fullføre arbeidet for Jotun i Mumbai.

Fra august til desember var hun der alene, uten familien. Hun reiste hjem på en liten juleferie før hun dro tilbake og ble der til kontrakten hennes gikk ut i februar i år.

- Under hele perioden passet vi på at alle ansatte var trygge og at fabrikken ble holdt i gang. Vi opprettet prosedyrer for å holde avstand og innførte jevnlige temperatursjekker, sier Anvik Leach og tilføyer:

- Det var hele tiden en vurdering mellom det å holde folk trygge og å holde virksomheten gående.

Norsk bistand

Onsdag sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide at Norge gir 20 millioner kroner i humanitær bistand til India på grunn av pandemien.

Hun opplyser til NRK at pengene vil gå via Verdens helseorganisasjon (WHO) og Røde Kors.

Støtten vil blant annet bidra til ambulansetjenester med oksygen, informasjonskampanjer for å fremme smittevern, hygienepakker, smittevernutstyr og mat - i tillegg til drift av operasjonssentraler.

- Coronaviruset forholder seg ikke til grenser, viruset og nye mutasjoner spres raskt over landegrenser og kontinenter. At vi lykkes med å bekjempe pandemien globalt, er avgjørende også for smittesituasjonen i Norge, sier Eriksen Søreide i en pressemelding.

Skjerper innreiseregler

Alle reiser til fem land frarådes nå av Utenriksdepartementet på grunn av den dramatiske smitteøkningen i India. Fra før frarådes alle unødvendige reiser.

- Situasjonen i India og de andre landene vi innskjerper reiserådet til, er svært bekymringsfull. Av hensyn til den enkeltes sikkerhet, fare for importsmitte til Norge og for ikke å belaste landenes helsevesen ytterligere, fraråder vi alle reiser dit, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Utenrikstjenesten legger til at de har liten eller ingen anledning til å gi konsulær bistand til norske borgere i disse landene.

Onsdag innførte også regjeringen pålegg om karantenehotell for alle reisende fra disse fem landene. Tiltaket trer i kraft klokka 12 onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer