FNs sikkerhetsråd

Norges ambassadør langer ut: - Forferdet

Mens de menneskelige lidelsene bare vokser og vokser med Russlands invasjon av Ukraina, sitter Russland med vetorett i det som ønsker å være verdens mektigste diplomatiske organ, FNs sikkerhetsråd.

HARD KRITIKK: Norges FN-ambassadør, Mona Juul, forteller Sikkerhetsrådet at Norge er forferdet over russiske handlinger i Ukraina. Ved siden av henne i rådet sitter Russlands viseambassadør til FN, Dmitry Polyanskiy. Foto: UN TV
HARD KRITIKK: Norges FN-ambassadør, Mona Juul, forteller Sikkerhetsrådet at Norge er forferdet over russiske handlinger i Ukraina. Ved siden av henne i rådet sitter Russlands viseambassadør til FN, Dmitry Polyanskiy. Foto: UN TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Russland er ett av fem land med vetorett i rådet, men nå vil Norge og 50 andre land gjøre det vanskeligere for Vladimir Putins utsendte til FN å legge ned veto.

I Sikkerhetsrådet sitter Juul ved siden av Russlands representant mens verden de siste ukene er blitt rystet av Russlands angrep på Ukraina og de store menneskelige lidelsene.

- Hvordan er det å sitte ved siden av Russland og høre på hva de sier - samtidig som de har «kontrollen» og blokkerer handling fra Sikkerhetsrådet? Er ikke Sikkerhetsrådet helt handlingslammet?

- Det er absolutt en krevende situasjon. Men selv om Russland kan nedlegge veto, er det fortsatt viktig å ha en arena der partene i krigen kan diskutere ansikt til ansikt. FNs sikkerhetsråd er det eneste møteforumet i verden der Russland, Ukraina, berørte naboland og øvrige medlemmer i Sikkerhetsrådet kan diskutere for åpen scene hva som foregår på bakken, sier Juul til Dagbladet og forklarer:

- Russiske løgner

- Vi får høre fra FN-organisasjoner, representanter for sivilsamfunnet og øyenvitner hva som skjer, og vi får en mulighet til å tilbakevise russiske løgner. Norge kan også foreslå temaer som skal diskuteres i Sikkerhetsrådet og dermed rette søkelys på saker som Russland prøver å unngå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer